Image
 Tandberg TP41

DAB spiser batteri. Men det må ikke være slik.

En av de klagene jeg hører oftest hva angår DAB er at de bærbare radioene spiser batteri. Nå sist var det en Pinell bærbar radio som brukte opp et sett med AA-batterier på 3 timer. Det er jo ikke særlig imponerende. Derfor finnes det en god del skuffede hytteeiere rundt omkring som tror at de har en radio som virker bra på en strømløs hytte, men der dette ikke viser seg å stemme. De frykter med rette bortfall av FM.

Sammenlign med min gamle Tandberg reiseradio som gjerne varer et par somre med et nytt sett med 6 batterier. Riktignok er den radioen stor nok til å ha de største batteriene (D-celle), men likevel er forskjellen slående.

Jeg mener at Tandberg-radioen bruker noe slikt som 30-35 mA så ved 9 Volt spenning blir det omtrent 0,3  for hele radioen.

Det som er håpet for DAB er nyere generasjoner med chipset som er mye bedre med hensyn på strømforbruk. Noen eksempler er

Dette er selve radiodelen så i tillegg kommer i hvertfall en audioforsterker og et display, kanskje også en mikrokontroller. Likevel skulle det være mulig å konkurrere bra mot 70-talls radioen fra Tandberg. Siden dagens radioer er endel mindre enn da, er det ikke plass til så store batterier som før. Likevel burde det være mulig å få til en batterilevetid som regnes i måneder og ikke i timer.

Det som er forbrukerens dilemma er at få eller ingen radioleverandører oppgir disse tallene for strømforbruk og sjelden også hvilket chipset de bruker. Dermed er det ikke så lett å bli klok på dette når radioen kjøpes inn. Men dette er absolutt et tema som burde ha vært testet i forbrukertester av bærbare DAB-radioer.

Hvis du som leser dette har mer informasjon om strømforbruk så vil jeg sette pris på en kommentar om det.

PS: Etter at dette ble skrevet ble jeg klar over Gunnar Garfors sin post "DAB 20 Times Greener Than FM". Han sier at i 2011 trenger en moderne DAB chip 25-60 mW. Dette tallet får jeg ikke til å stemme. Da han ikke oppgir noen kilde kan jeg ikke annet enn lure på hvor slike tall kommer fra.

Bilde av Tandberg TP41 fra Norsk Radiohistorisk Forening (1201)