Artikkel

Du hører vel effekten av MP3- og AAC-komprimering?

Du hører vel effekten av MP3- og AAC-komprimering?

aac.jpg

Det er lettere enn du tror å høre effekten av lydkoding. Ta testene her.

1. Det enkleste først. Klarer du å hører forskjell på lav- og høykvalitetets mp3? Prøv deg på testen her og se om du hører forskjell på 128 kbps og 320 kbps MP3.

NB! Ikke lytt med PC-høyttalere, bruk et par gode hodetelefoner eller et godt utstyrt hjemmeanlegg der du sitter optimalt i forhold til høyttalerne. Det er mulig å høre forskjell, men det er ikke trivielt. Man må forsøke å fokusere på visse deler av lydbildet, tips: symbalene.

wimp5avfem.jpg

2. Forskjellen på CD-lyd og 320 kbps AAC-koding er litt mindre, selv om det ikke er umulig å høre forskjell. Ta HiFi testen her.

Wimp sier om testen: "For å teste trenger du å koble til ditt lydanlegg via Airplay eller DAC eller bruke gode hodetelefoner. Testen vil ikke gi resultat via datamaskinens innebygde høyttalere eller hodetelefoner av lav kvalitet."

De gir også dette tipset for hva man skal lytte etter: "Komprimert musikk svekker for eksempel trykket i bassen, detaljer i symbaler og gir lyden mindre rom."

Testen debatteres på HiFisentralen. Noen får fem av fem og andre mener det er bløff. Pål Bråtelund fra Wimp bidrar med en god forklaring av testen. For ordens skyld, mitt eget resultat var lavere enn det figuren viser!

Som referanse så er dette praktiske bitrater i bruk i dag:

  • 48 - 96 kbps AAC+: DAB+ for musikk på digital radio. AAC+ er en lav-bitrate utvidelse av AAC og er derfor sammenlignbar med den.
  • iTunes: 256 kbps AAC (128 kbps før 2007)
  • Spotify bruker Ogg Vorbis som også er sammenlignbar med AAC og 160 kbps for gratistjenesten og 320 kbps for betaltjenesten
  • Wimp 320 kbps AAC
  • Wimp HiFi koder tapsfritt med FLAC så effektiv overføringsrate er omkring 1000 kbps (varierer med låt) , men dette er altså tapsfri overføring av CD-rate på 1411 kbps.

Den eldre og mindre effektive MP3-standarden er egentlig på vei ut i praksis. Er det andre tester du vet om så hører jeg gjerne om det!

Kategori: 

Kommentarer

Andreas Kirkerud

Jeg har prøvd å sammenligne lyden mellom FM og DAB+ på min Pinell Supersoundradio. Jeg har også koblet den til stereoanlegget som er helt ok. Lyden fra DAB+ har mer diskant (er klarere), men mindre bass og mellomtone. Når jeg hører på FM er det konsekvent mer punchy bass og stemmer og instrumenter i mellomtoneområdet kommer klarere mye klarere frem i motsetning til den mer flate DAB+lyden. Dette gjør at det blir mer punch i lydbildet generelt på FM synes jeg. Sagt enkelt: Musikk på FM-radio får jeg lyst til å trampe takten til, på DAB+ ikke. Og det er jo litt kjipt hvis all musikk på radio etter 2017 blir flat og kjedelig. Det er jo ikke bra for hverken lyttere eller artister. Men … Jeg har vanskelig for å tro at det kun er lav samplingsfrekvens som gjør dette. Det kan selvsagt hende at DA-konverteren i Pinellen er elendig. Men jeg mistenker at det også har noe med hvordan lyden blir "skrudd" et eller annet sted. Hvorfor er den så forskjellig? Vet du noe om dette?

Hei, takk for kommentar. Beklager at det har tatt litt tid å svare på dette. Det har med at det er litt problematisk å få varsler om kommentarer på Titan enn så lenge.

Jeg har hørt andre si at de ikke klarer å høre på DAB fordi det er for mye og for skarp diskant og heller byttet til FM. Det gjaldt DAB/FM i bil. Men nå er det et faktum at lyden på FM også har vært gjennom mye koding og dynamikk-komprimering også så spørmsålet er ikke så enkelt. Kanskje det også har med det noen vinylelskere beskriver som 'varmere og mer organisk lyd' som bl.a. kan bety mindre diskant og mer mellomtone i forhold til ukodet digital lyd (CD).

Jeg liker best å tenke på DAB som et mobilsystem. Det passer i bil, og det passer i småradioer som klokkeradioer osv. Selv blir jeg vekket av NRK Klassisk om morgenen, men lydnivået er så lite og min bevissthet såpåss lav da at lydkvaliteten holder lenge. Hvis jeg virkelig vil høre på høykvalitetsradio vil jeg velge nettradio.

Skriv ny kommentar

Verifiser deg (din epost-adresse vil ikke bli vist offentlig)