Artikkel

Fenomenet fotball

Fenomenet fotball

I morgen starter VM i Fotball - sommerens globale (medie)begivenhet. Verden vil oppleve dette arrangementet "live" i alle kanaler - opplevelser fanget opp av digitale apparater (kameraer, mobiltelefoner,....), opplevelser distribuert gjennom digitale nettverk (Internett,...) og opplevelser presentert på forskjellige former for digitalt utstyr (TVer, PCer,...).

Med litt fantasi kunne man skrevet mye om informatikk og fotball. Paul Chaffey skriver litt om fotball på sin blogg, i forrige uke  fikk vi et innblikk i hvem som vinner VM i fotball og i kveld magien rundt  åpningskampen.  Som lidenskapelig opptatt av de fleste ballspill og med litt såre knær etter 40 år med morro på fotballbanen måtte jeg gjøre som Paul Chaffey - skrive litt om fotball! Ikke om informatikk og fotball, men om fenomenet fotball og kanskje belyse hvorfor sommerens heftigste begivenhet allerede har preget mediebildet i flere uker.

Spaltemeter, TV-tid, lek og kjærlighet

Avisene fylles med fotballstoff året rundt, nye nettsteder fylles med reportasjer om fotball, TV-kanalene (og særlig sportkanalene) viser fotball hele tiden og så fort det er en pause i den norske Tippeligaen skal vi ha en hel måned med VM i fotball fra Sør-Afrika.  Når den norske fotballsesongen er over er det fullt trøkk fra England krydret med nyheter fra alle de andre store fotballnasjonene i Europa. Hva er det med fotballen og hvorfor har det blitt slik?

Åtte år og med gule fotballsko i fint driv...
Åtte år og med gule fotballsko i fint driv over sletta!

Horder av unge jenter og gutter over hele verden velger fotball som fritidsaktivitet (mange av dem fremfor andre idretter) og noen (kanskje ganske mange) av dem drømmer om både rikdom og berømmelse. Hvorfor skjer dette og hvorfor blir så mange opptatt av fotball?  Selv min mor som aldri har "tatt i en fotball" snakker om ballartisten Lionel Messi og  tanksenteren Wayne Rooney. Hun er trolig også hemmelig forelsket i José Mourinho!

Indianerstammene

Fotballen har fått og får stor oppmerksomhet i mediene, men det er for enkelt å si at årsaken til fotballspillets popularitet er at fotball har blitt sportsjournalistenes favoritt. Stor oppmerksomhet har en viss selvforsterkende effekt, men kan ikke være den grunnleggende årsaken.

Noen unge mennesker (foreløpig bare gutter) tjener uforholdsmessig mye penger på det å være god til å spille fotball. Noen vil mene at drømmen om de store pengene driver horder av barn og ungdom til den grønne fotballmatta.  Jeg tror at akkurat dette i beste (eller værste) fall bare har glimtvis betydning i et barnehode?

Ingebrigt Steen Jensen er inne på noe når han snakker om behovet for tilhørighet til noe og behovet for å få ut både fysisk og verbal energi på noe som betraktes som ufarlig (men viktig). Han bruker stamme-analogien fra indianernes verden og i følge Steen Jensen er Klanen i Vålerenga den moderne varianten av en indianerstamme. For Klanen er det "krig" når de skal møte "bønda i krøsset". (For de som ikke vet det, er dette Lillestrøm.)

Har fotballens populariteten noe å gjøre med spillets konstruksjon?

Få mål gir David en ekstra mulighet mot Goliat

En gang på 1970-tallet skulle 4. divisjonslaget Vardal møte 1. divisjonslaget (nå Tippeligaen) Mjøndalen i 2. runde i Cup´n. Bruntrøyene fra Mjøndalen var storfavoritter på Myra - hjemmebanen til Vardal utenfor Gjøvik. Rundt banen satt og sto halve bygda på stabler av potetkasser, som for anledningen var hentet inn som tribuner. Jeg var en av småguttene på potetkassene.  Vardal tapte 3-2 etter å ha ledet to ganger i løpet av kampen.  Dette var fest! Fotball er en ballsport der det lages relativt få mål i forhold til andre ballsporter. Få mål øker sannsynligheten for at det laget som i utgangspunktet er svakest kan vinne. Hele Vardal trodde på seier, men det ble bare nesten denne gangen. Tidligere i vår sendte Fyllingen og Tønsberg henholdsvis Brann og Vålerenga ut av Cup´n, og i går kveld tapte ytterligere fire eliteserielag - Lillestrøm, Stabæk, Molde og Ålesund - for lag i lavere divisjoner. Dette skjer ikke i ballsporter der det lages mange mål?

Lokalpatriotismen blomstrer i fotballverden, selv om et lag kan ha spillere både fra Slovakia og Ghana. Få mål bidrar også til spenning i den forstand at håpet om seier (eller uavgjort) ofte lever helt til dommerene blåser av kampen. At spillet gir få mål er trolig ikke nok, men det bidrar både direkte og indirekte til spillets popularitet.

Det er enkelt (og vi gjør noe sammen med andre)

Det er noe banalt enkelt ved fotball. Man trenger en ball, ei grønn slette, noe som markerer hvor målet står og noen kamerater, så er man i gang. Reglene er enkle, selv om det er noe som heter "offside". "Offside" brukes sjelden eller aldri på løkka. ("Offside" er forøvrig en viktig regel, ikke minst bidrar denne regelen til at det lages relativt få mål.) Alle kan og nesten alle prøver seg. Jeg og en kamerat arrangerte hvert år (for noen år tilbake) en fotballskole hver onsdag hele sommeren i nabolaget et sted i Oslo. Alle var der, også etter hvert et stort antall mødre som i utgangspunktet nok mente at dette var en guttegreie. I dette bildet finner vi også en sosial dimensjon, både spillere og støttespiller (mødre og fedre) gjør noe sammen med andre. Konkurranse-elementet er også en drivkraft og uansett om man vil eller ei synes nok de fleste smårollingene (og deres støttespillere) at det er kjekt å vinne over gjengen i nabogrenda.

Fotball VM

Jeg er ikke i tvil om at spillets enkelhet kombinert med relativt høy sannsynlighet for at det svakeste laget kan vinne danner grunnlaget for fotballens popularitet.  Selv om Spania og Brasil anses for å være de to største favorittene i VM, kommer det alltid en overraskelse eller to. Hvem blir det i år?  Ha en riktig god forsommer med løvene fra Kamerun, elefantene fra Elfenbenskysten, dansk dynamitt, ballartisten Lionel Messi fra Argentina og den britiske oksen Wayne Rooney.

Sluttkommentar

Fotball har utviklet seg til et pengesirkus og "big business", sannsynligvis langt i overkant av hva som er bærekraftig. Men, hva gjør vel det? Det finnes alltid en engel, enten en rik onkel eller et kommunestyre som sørger for at laget overlever når kassa er tom.

Siden jeg skriver dette dagen før VM starter er det vel litt feigt å ikke komme med et tips.  Jeg kommer ikke utenom Spania som trolig har den beste midtbanen verden noen gang har sett, men jeg håper på en skikkelig overraskelse fra Afrika.

...og takk til Paul Chaffey som gav meg inspirasjon til å skrive litt om fotball på en blogg som til daglig er forbeholdt helt andre ting.

Migration: 

Kommentarer

Elsker denne bloggen! Genialt innlegg!

Skriv ny kommentar

Verifiser deg (din epost-adresse vil ikke bli vist offentlig)