""

Illustrasjonsfoto: Colourbox

Naturlig er ikke alltid det beste

Kjemikalier trenger ikke være så skumle som du kanskje tror. Og hvis noen påstår at et produkt er fritt for kjemikalier, bør du ta det med en klype salt.

Artikkelen er skrevet av Hannah Anor

Har du noen gang tenkt på hva som finnes i kremen du gnir ut i huden når du er tørr? Kanskje du står i flere minutter blant hyllene i butikken og sjekker vare etter vare for for E-stoffer?

De fleste har nok hørt at det er farlig med kjemikalier i produktene våre. Når vi snur sjampoflasken rundt, er det en hel rad med ingredienser med lange, skumle navn. Du ser på alle bokstavene som står der som alfabetet fra en annen verden, og lurer på om dette faktisk er trygt å putte i håret.

Du blar fingeren din nedover den listen med uforståelige ord, og kommer til ordet natriumklorid. Da tenker nok de fleste at dette er noe rart som noen har laget på det rare laboratoriet.

Derimot er natriumklorid noe du kan finne i krydderskapet, nemlig bordsalt. Så bak på pakken med salt ser du de samme ordene som er på sjampoflasken. Så «kjemikalier» med litt vanskelige navn trenger ikke nødvendigvis være farlig.

Hannah Anor er masterstudent i kjemi ved Universitetet i Oslo. Denne artikkelen er skrevet som en del av formidlingskurset MNKOM.

Kjemikaliefri krem

Mange produkter som blir markedsført i dag, sier at de skal være naturlige, økologiske og frie for kjemikalier. Men hva betyr det egentlig at noe er fri for kjemikalier? Er natriumklorid en kjemikalie?

Store norske leksikon definerer kjemikalier slik: «stoffer som brukes i laboratoriet eller industrien, og er det samme som kjemiske stoffer, altså grunnstoffer eller kjemiske forbindelser.»

Det vil si at alt rundt oss er kjemikalier, siden alt består av grunnstoffer. Det vil være umulig å lage noe kjemikaliefritt når alt består av kjemikalier. Ifølge denne definisjonen er ikke det mulig at noe kan være kjemikaliefritt. Det heter grunnstoffer av en grunn.

Grunnstoffer som de fleste har hørt om er hydrogen, oksygen og nitrogen, men det er mange, mange fler. Den enkleste kjemikalien vi alle er borti daglig, er dihydrogenmonooksid. Det høres veldig skummelt ut, men er faktisk bare vann. Di = to, mono = én, og dermed to hydrogen og ett oksygen, altså H2O. Vanskeligere er det ikke.

Det er ikke E i Safari

Slike E-stoffer da, er ikke det farlige og kreftfremkallende? Mange har blitt fortalt at E-stoffer er noe vi må unngå i matvarer. Det var til og med en hel reklame om det når jeg var yngre, om at «det er ikke noe E i safari», som da skulle bety at det ikke skulle være noen av disse E-stoffene i yoghurten.

E-stoffer er tilsetningsstoffer som blir tilsatt i maten med en slik E-kode, denne E-koden står for at den er EU godkjent og betegnes med bokstaven E etterfulgt av tall. De blir tilsatt for at produktet skal fungere best mulig, for eksempel at det skal holde bedre og eller for å stabilisere det.

Slike E-stoffer kan være konserveringsmiddel, fargestoffer eller smakstilsetninger. Et vanlig konserveringsmiddel er benzosyre, E210, som vi også kan finne små mengder av i blåbær. Tenk om vi skulle skaffet benzosyre fra blåbær, tenk så mange blåbær vi må ha.

Naturen er mye skumlere

Mange av stoffene som blir fremstilt på laboratoriet er basert på naturlige kjemiske forbindelser. Benzosyre, C-vitamin og lignende. Så mye av det vi anser som unaturlig, er jo egentlig naturlig, og det naturlige er jo ikke farlig, sant?

Det er ikke helt sant. Vi har hørt om fluesopp og fargerike frosker i Sør-Amerika, og disse vet vi jo er giftige. Disse produserer kjemikalier som er skadelige og giftig. Paracetamol er et legemiddel som blir kunstig fremstilt, og noen ganger virker det som om vi ikke hadde overlevd uten. Naturlig er ikke alltid det beste.

Nå har jeg fått det til å virke veldig enkelt hvor ting kommer fra, og at kjemikalier ikke er så farlig. Det er til en viss grad sant. Mye av kjemien vi kommer i kontakt med er ikke farlig, for eksempel bordsalt og vann. Mye av det kjemikere lager er jo basert på det naturen lager selv, og naturen kan også være farlig.

Så selv om kjemikalier høres litt skumle ut, så er de ikke alltid det er det. Og selv om noe inneholder et farlig kjemikalie, er det ikke alltid det er skadelig. Du har kanskje hørt ordtaket «The dose makes the poison». Med det menes at det må en viss mengde til for at den skal være dødelig.

Så trå varsomt, siden alt i livet er kjemi.

Kilde:

Norsk Helseinformatikk: Hva er E-stoffer?