""

Illustrasjon: Colourbox

I hjertet av Europa

På en av Europas mørkeste dager opplevde jeg også samhandling på tvers av land og kulturer og litt ekstra påfyll i min livslange dannelsesreise.

Av Morten Dæhlen
Publisert 25. feb. 2022

I skrivende stund, etter en fin og lærerik dagsreise til Luxembourg, er jeg tilbake i Brussel. Denne byen er akkurat nå tettpakket med statsledere, og alle vet hvorfor. I går, torsdag 24. februar 2022, var en av Europas mørkeste dager. Uvirkelig og umåtelig trist.

En viktig oppgave er å forstå, men det er også viktig å forstå hva man ikke forstår. I går dro jeg sammen med Julien Chicot til Luxembourg. Julien er min nærmeste medarbeider i The Guild.

Vi hadde invitert oss til to viktige enheter i EU for å få bedre innsikt i hva EU mener når det gjelder håndtering av data, og hvordan EU vil investere i regnekraft i årene som kommer. Vi fikk gode svar i møtene og vi lære mye, men togturene og samtalene med Julien mellom møtene var minst like viktige for meg.

Julien Chicot arbeider i The Guild. Her fotografert hos EuroHPC i Luxembourg. Foto: Morten Dæhlen

Disse samtalene handlet om å forstå og ikke minst viktigheten av å forstå hva man ikke forstår. Julien Chicot er en kunnskapsrik og veldig klok person, mye yngre en meg. Noen dager i livet gir litt mer påfyll enn andre dager. Torsdag 24. februar ble en slik dag, i første rekke takket være Julien.

Digital og grønn omstilling

Hvordan kan forskning og utdanning innen det digitale feltet bidra til en økonomisk forsvarlig og rettferdig grønn omstilling av samfunnet? Det er det jeg forsøker å finne ut av når jeg nå befinner meg her i hjertet av Europa.

Her snakker jeg med mange mennesker som kan og vet mye om veldig mange forskjellige ting. Svarene på spørsmålet er ikke opplagt, men jeg er overbevist om at svarene finnes, og går alt etter planen publiserer vi en rapport om dette en gang ut på høsten 2022.