""

Foto: Ukjent fotograf/Museum for universitets- og vitenskapshistorie

Goldschmidt med geologer i sjøsprøyten i Sogn

Victor Moritz Goldschmidt, Norges internasjonalt mest kjente geolog, trivdes godt på feltarbeid.

Ekskursjoner og feltarbeid har alltid vært en sentral del av geologifaget ved Universitetet i Oslo. I 1917 dro studenter og vitenskapelige ansatte til Sogn. Gruppen er fotografert ute på fjorden, godt kledd i oljehyrer og sjøstøvler som beskyttelse mot regn og sjøsprøyt.

Vi kjenner igjen Victor Moritz Goldschmidt, Norges internasjonalt trolig mest kjente geolog. I tillegg til å utvikle læren om bergartene til en spesifikk vitenskap gjorde også Goldschmidt stor innsats innenfor krystallografi og krystallkjemi.

Goldschmidt regnes som den moderne geokjemiens far. I universitetshistorisk fotobase finnes det fotografier av Goldschmidt på en rekke ekskursjoner, smilende og engasjert. Det er tydelig at han trivdes i felt.

LES OGSÅ: – Feltarbeidet er grunnlaget for alt det vi geologer gjør

Norges første kvinnelige geolog

Med på bildet over er også konservator Mimi Johnson. Sammen med Goldschmidt ledet hun flere reiser med studentene. Året etter gikk turen til Røros. Samtidig vikarierte hun som statsgeolog.

22 år gammel var Johnson blitt ferdig utdannet som bergingeniør og Norges første kvinnelige geolog. Hun var en kvinnelig pioner som møtte betydelige barrierer i et mannsdominert miljø og et samfunn som i høy grad hadde kjønnsdiskriminerende holdninger.

Tiden som konservator på universitetet ble kort. Etter noen års ekteskap med påfølgende skilsmisse forsøkte hun ikke å komme tilbake til geologien. I stedet valgte Johnson å studere til lege. Hun praktiserte resten av sitt yrkesaktive liv på Lillestrøm.

Her kan du lese mer om Mimi Johnson: Geologiens førstedame

Tekst: Bjørn V. Johansen