Image
Museum for universitets- og vitenskapshistorie

Foto: Helge Brekke/Museum for universitets- og vitenskapshistorie

Startpakke for mineralsamleren

Med dette skrinet var geologen utrustet til feltarbeid.

Mineralogi er vitenskapen om mineralenes dannelse, forekomst, egenskaper, sammensetning og klassifikasjon. På feltarbeid vil man trenge utstyr for å hakke løs og studere mineralene.

Dette reiseskrinet er lite og kompakt. Det inneholder to filer, geologhammer, tang, pinsett, spatel, to redskap med stjerneformet egg, noe som kanskje er en mineralmorter, metallplate, to metallmortere. Ett redskap mangler. Produsent er J.F. Luhme & Cie, fra Berlin.

Skrinet er i svært god stand og har åpenbart ikke vært med på mange turer. Det befinner seg på Kjemisk institutt, men vi har ingen informasjon om historien til dette skrinet.

Foto: Helge Brekke/Museum for universitets- og vitenskapshistorie

Fakta

Dette er en blogg fra Museet for universitets- og vitenskapshistorie (MUV). Se alle innleggene her

At kjemi og mineralogi har mye til felles, er ikke noe nytt. Geokjemiens far, Victor Moritz Goldschmidt (1888–1947), hadde laboratorium på det nye Geologisk museum på Tøyen.

Da Goldschmidt dro til et professorat i Göttingen i 1929, overtok senere nobelprisvinner i kjemi, Odd Hassel (1897–1981), laboratoriet og kontoret hans. Dette er bare ett eksempel.

Selv om vi ikke vet hvem som brukte – eller rettere sagt ikke brukte – dette reiseskrinet på Kjemisk institutt, så er det et nydelig stykke arbeid.

Tekst: Anne Vaalund