Man studerer håret sitt i speilet.

Å nei! Ikke alle tar naturlig gråning av håret med godt humør. Foto: Colourbox

Beste kur mot grått hår: Slapp av!

I jakten på forståelse for hvordan hverdagen påvirker helsen vår, har forskere snublet over en oppdagelse som bekrefter en eldgammel mistanke. Nemlig at tap av farge i håret ikke bare skyldes aldring.

Artikkelen er skrevet av Henrik Engdahl Baumann

Henrik Engdahl Baumann har tatt en bachelor ved Institutt for biovitenskap. Artikkelen er skrevet som en del av formidlingskurset MNKOM.

Hverdagen vår består ofte av flere gjøremål enn vi føler vi har tid til. Du må på jobb, oppdra barn, overholde frister, du opplever prestasjonspress, det er trafikkork, du rekker ikke hente i barnehagen, du må handle mat, lage middag, få gretne unger i seng, og så er mandagen over. Så skal du gjøre det samme i morgen, dagen etter, neste uke, år etter år. Stress.

Så en dag oppdager du et enslig grått hår i din ellers ungdommelige manke. Det er ikke veldig synlig, men du vet at det er starten på en langsom, uunngåelig invasjon.

Gammel assosiasjon

Man kan selvfølgelig trekke tråder mellom det at håret blir gråere og det å bli eldre. Likevel finnes det en slags plutselighet ved utviklingen som ikke alltid går hånd i hånd med alderen. Vi sier iblant at enkelte mennesker eller situasjoner kan sette grå hår i hodet på folk.

At grå hår er en respons på stress og irritasjon og ikke bare en konsekvens av at man blir eldre. Assosiasjonen mellom stress og grå hår er ikke ny og er noe mange har personlig erfaring med. Nå har vi også fått det vitenskapelig bekreftet at stress gir oss grå hår raskere, og vi vet endelig hvordan det skjer.

Reaksjoner på stress

Når vi utsettes for stress, vil kroppen respondere på forskjellige måter, som inkluderer immunsystemet, ulike hormoner og diverse nervebaner. Forskerne bak oppdagelsen har altså måttet jobbe med flere hypoteser, men de kom til slutt fram til en mekanisme som forklarer det frustrerende fenomenet.

I tillegg til diverse hormon- og immunresponser vil stress forårsake økt aktivitet i delen av nervesystemet kjent som det sympatiske nervesystemet. Denne avdelingen er ansvarlig for vår instinktive atferd, særlig med hensyn til det som kalles «fight or flight»-responsen vår. Dette er en mekanisme som automatisk slår inn når du opplever noe som truende, og den er på sett og vis mer ansvarlig for hva du foretar deg i en slik situasjon enn ditt bevisste selv.

For tidlig modning

Kort forklart fungerer mekanismen slik: Stress fører til økt aktivitet i det sympatiske nervesystemet. Utstikkere fra det sympatiske nervesystemet til hårrøttene skiller ut et signalstoff kalt noradrenalin. Økt utskillelse av noradrenalin fører til at stamceller ved hårrøttene modnes fortere enn de skal. De modne cellenes oppgave er å produsere pigmenter som gir håret farge. Problemet oppstår når alle cellene modnes på én gang. Etter en liten stund vil vi nemlig ikke ha flere pigmentproduserende celler ved hårrøttene, og vi har gått tom for stamceller. Når skaden først har skjedd, er den dermed permanent.

Forskjellige typer stress

I tillegg til å påvise denne mekanismen, har forskerne bak forsøket undersøkt om det er forskjell i respons, altså tap av farge i håret, mellom forskjellige typer stress man kan utsettes for. De undersøkte responsen på diverse former for mentalt stress, i tillegg til fysisk smerte. Alle stressformene i forsøket førte til tap av farge i håret, men forskerne kunne konkludere med at fysisk smerte hadde en klart større effekt enn de andre.

Det er kanskje ikke så lett å eliminere stresset i hverdagen din, men det finnes altså tiltak du kan gjøre. Dette kan for eksempel være å plukke opp Lego fra gulvet og polstre sofa- og bordben.

Takket være denne oppdagelsen har vi fått både kunnskap og forståelse for et av de største problemene vår egen forfengelighet har å stri med. Og om du møter noen som påstår at de har grått hår fordi de er så kloke, vet du nå at vitenskapens svar er at de i beste fall er kloke av skade.

Kilde:

Hyperactivation of sympathetic nerves drives depletion of melanocyte stem cells