Ung kvinne sitter i sofaen, spiser potetgull og ser på TV. Foto: Colourbox

Endelig fredag! Illustrasjonsfoto: Colourbox

«Hele folket» er blitt avhengige av et ukjent fenomen

«Dessertmagen» og andre snacksfenomener du bør vite om hvis du også er glad i noe godt å bite i.

Artikkelen er skrevet av Tamina Sherrifdeen Rauf

Tamina Sherrifdeen Rauf er bachelorstudent på Institutt for biovitenskap. Artikkelen er skrevet som en del av formidlingskurset MNKOM.

Da er fredagen tilbake igjen. Du hviler ut etter en altfor lang uke med jobb. Som hos resten av befolkningen i dette landet er det ingen tvil om hva som blir servert til middag. Kjapp, enkel, delvis sunn og norsk tradisjonsmat på sitt aller beste – taco. Og etter en stor middag er det så klart duket for lav hvilepuls, beina på bordet og gullrekka.

Med baken godt plassert i sofaen mens energinivået ligger lavt, lengtes det etter noe smått å bite i for å akkompagnere underholdningen. Lengselen tilfredsstilles av en pose bestående av salte potetflak og luft. Forunderlig nok strekker hånden seg etter det salte flere ganger, selv om magen er mett. Kanskje er det den lille potetgulldemonen på venstreskulderen som hvisker inn i øret ditt «én til.. én til.. bare én til»?

Mer smak, mer mat

I 2013 fant en gruppe forskere bevis for det underliggende, grunnleggende og kanskje banale med at jo, det eksisterer spesifikke mekanismer i kroppen som fører til økt matinntak, til tross for at man er mett. Studiet viste til at mat med mye salt og sukker tar over for de homeostatiske mekanismene. Dette er de mekanismene som styrer matinntak, metthetsfølelsen og søvnmangel. Derfor er det ingen tvil om at den nærmest selvpåtvungede fredagskosen bestående av potetgull og smågodt er en eviggående løkke av høyere kaloriinntak. For jo mer du spiser, jo mer vil du ha.

Det aller deiligste med potetgull er så klart saltet som smaksetter ethvert flak av frityrstekt potet. Uavhengig av om du er en «salt & vinegar»-person eller foretrekker noe mer klassisk som paprika, vil saltet idet det kjennes på tunga trigge innvendige signaler som sendes fra hjernen til kroppen og tilbake til hjernen igjen. Signalene indikerer at du nå mottar en belønning, noe som gir deg en god følelse som kanskje du også finner trøst i. Og disse følelsene er det som skaper den lille avhengigheten som plutselig dukker opp, til tross for den taco-mette magen.

Lyden av gull

Til og med lyden av potetgullet når det knaser mellom tennene kan være avhengighetsskapende, viser en forskningsstudie gjort ved Oxford University.

Den viser hvordan lyden oppfattes av ulike personer, og det viser seg at jo høyere lyden er, jo ferskere og mer belønningsgivende virker snacksen. Bare se for deg hvor stille det blir i det øyeblikket du slutter å spise. Det føles nesten tomt og ensomt.

Og når en ny uke er kommet og gått, er det igjen tid for en episode med Nytt på Nytt. Same procedure as last week. Kvalmen som bredde seg over deg i forrige uke er glemt, i skapet venter en stor pose med gull og en mindre pose med søtsaker.

Forunderlig er det at jo mer du spiser, jo mer plass virker det som du får. Faktisk er det bare dessertmagen som kommer frem.  Saltet og glukosemolekylene i sukkeret får nemlig magesekken til å utvide seg, slik at du får mer plass til både snacks og godteri. Dessuten er det slik at jo mer salt du spiser, jo mer salt vil du ha – og slik dannes den folkekjære potetgullavhengigheten.