Image
Har solen snudd?

Har solen snudd?

Neida, den har ikke det! Men, i går var den mørkeste dagen i året, og nå går vi mot lysere tider!

Så hvorfor dette uttrykket "solen snur"?  Det er jo ikke solen som beveger seg, men det er vi her på jorden som beveger oss rundt solen. Dagslyset som vi opplever er altså avhengig av hvor vi på jorden befinner oss i forhold til solen. Antall timer på dagen vi her i Norge ser solen blir færre og færre jo senere på året vi kommer. Den dagen i året som solen er synlig i kortest tid, er det vi kaller vintersolverv. Det er årets korteste dag. Vintersolverv på den nordlige halvkule skjer i desember hvert år, men datoene varierer fra 20. og 23. desember. I Oslo "snudde solen" torsdag 21. desember 2017 kl. 17:28, og nå går vi igjen mot lysere tider. 

Vintersolverv

Selve begrepet “solverv” kommer fra det latinske ordet solstitium, som betyr “solen står stille”. Vintersolverv er på det tidspunktet i jordens bane rundt solen hvor den nordlige halvkule heller lengst bort fra solen. Se illustrasjonen. Hvis du er interessert i mer om planetenes bevegelser og fenomener utenfor jordens atmosfære kan du lese mer om Institutt for teoretisk astrofysikk. Her kan du se noen vakre bilder av hvordan solen så ut da den "snudde" 21. desember kl 11:44 norsk tid i 2016.

Det er litt godt å tenke på at vi nå går mot lysere tider! Men året snur liksom ikke helt før vi har feiret jul og nyttår, så nå skal det bli hyggelig med julefeiring og deilig med noen fridager før vi tar ordentlig innover oss at vi går mot lysere tider!

Jeg ønsker alle en riktig god jul og et godt nytt år!