Sommerfugleffekten og Jon Michelet

Når man leser Jon Michelets "En sjøens helt. Skogsmatrosen" kan man ikke bli annet enn imponert over formidlingsevnen til Michelet.

Av Sverre Holm
Publisert 19. mai 2013
 

Når man leser Jon Michelets "En sjøens helt. Skogsmatrosen" kan man ikke bli annet enn imponert over formidlingsevnen til Michelet. Fra baksiden av boka så handler det om "atten år gamle Halvor Skramstad fra Rena som får hyre som lettmatros på Wilhelmsens-rederiets linjeskip M/S Tomar. Det er desember 1939. Verdenskrigen er i gang i Europa og på havet, men norske skip er ennå nøytrale."

Boka har en detaljrikdom når det gjelder historiske og geografiske kunnskaper som overbeviser. Men under en litt alvorlig prat så er det annenstyrmann Granli som er i gang (side 522):

"Han snakker om tilfeldighetene som kan avgjøre krigen. Kanskje en eneste tinnbarre fra Tomar kan vippe krigen over i engelskmennenes favør, som når de første slagene fra et par sommerfuglvinger setter i gang en liten vind som baller på seg og blir en kjempemessig orkan."

Sommerfugleffekten diskutert på et norsk skip i 1940? Denne Granli må ha vært mer enn belest, han må faktisk ha ligget godt i forkant av fysikken!

Det norske Wikipedia sier "Sommerfugleffekt er et begrep som teknisk sett omhandler sensitivitet for startbetingelser innen kaosteori. Idéen er at små variasjoner i startbetingelsene i et dynamisk system, kan forårsake store variasjoner i systemets oppførsel på lang sikt. ... Begrepet oppsto i 1972, og ble første gang brukt i forbindelse med meteorologen Edward Lorenz' arbeid."

Det engelske Wikipedia går litt lenger tilbake: "The idea that one butterfly could eventually have a far-reaching ripple effect on subsequent historic events first appears in "A Sound of Thunder", a 1952 short story by Ray Bradbury about time travel."

Sorry, Jon Michelet, men jeg kunne ikke la være å påpeke dette, ellers takk for en overbevisende miljøskildring og en hyldest til norske krigsseilere.