Image
Kevin Warwick

VG om «datastyrt professor»

Både papir- og nettutgaven av VG kunne den 27. august 1998 fortelle om at en «datastyrt professor» var aktivisert i Reading i England:

Til nå har det bare vært fantasi i grøssende science fiction-filmer og «X-files»-episoder. Nå er det ramme alvor: For første gang har en mann fått implantert databrikker i kroppen.

I VG har de tydeligvis aldri hørt om datastyrte proteser og pacemakere.

Virkeligheten viser seg å ligge langt nærmere «køfri» enn «X-files». En engelsk professor, Kevin Warwick, har fått operert inn i en liten RFID-brikke i armen som gjenkjennes av sensorer plassert rundt om på hans arbeidsplass. Brikken gjør det mulig å vite hvor professor Warwick befinner seg, slik at en datamaskin på forhånd kan program­meres til å spille av en personlig velkomsthilsen og åpne døren når professor Warwick nærmer seg. Stort mer enn det er det ikke.

For VG er imidlertid dette et gjennombrudd i kommunikasjonen mellom mennesker og maskiner:

Kevin Warwick er blitt i stand til å kommunisere direkte med en datamaskin

slår avisen fast, men uten å reflektere over hva (om noe) som skiller Dr. Warwicks dialog med sin maskin fra den «kommunikasjon» som måtte foregå mellom en bil utstyrt med Køfri-brikke og en bomstasjon.

For meg virker det som professor Warwick kunne oppnådd nøyaktig det samme om han hadde valgt å gått rundt en lignende RFID-brikke i lommen, eller i form av en amulett eller armbånd – men da hadde han neppe kommet i avisen.

Kilde: VG Nett - Datastyrt professor