Blogger

Siste bloggposter

Karen Uhlenbeck

Abelprisen til Karen Uhlenbeck

- Da jeg vokste opp, visste jeg ikke engang at det gikk an å være matematiker, uttalte Karen Uhlenbeck til Scientific American. Nå er hun på vei til Oslo for å motta Abelprisen, en pris som er delt ut til verdens fremste matematikere siden 2003.

Robotikk, studenter, Jim Tørresen

Årets nyheter gjør det meget bra

Til høsten starter vi tre nye studieprogrammer som alle har fått svært mange søkere. Disse er Honours-programmet sammen med Det humanistiske fakultet, en ny årsenhet i informatikk og en ny master i fornybare energisystemer. Søkningen til de øvrige bachelor- og masterprogrammene holder et godt høyt nivå med et snitt på godt over 2 førstevalgsøkere pr. studieplass.

Jon Ramvi mener firfatteren bør skjerpe seg.

Blokkjede og klimakonsekvenser

Jeg hadde nylig at en epost-utveksling med en en tidligere student som nå er blokkjede-gründer omkring klimakonsekvensene av blokkjede-teknologi. Jeg mener at utvinning av kryptovaluta forbruker uforholdsmessig mye elektrisk kraft, og dette har negative konsekvenser for klimaet. Ramvi vil gjerne høre min mening om synspunktene til Robert Sharratt, som hevder de mostatte. Det ble en en såpass interessant meningsutvekling at jeg klippet det meste inn i min egen blogg. Resulatet kan du altså lese her.

UiO

10 gode grunner til å søke seg inn på realfag&teknologi ved UiO

Hvem drømmer ikke av og til om å være ung igjen? Alt man skal oppleve for første gang. Å ha hele livet foran seg. Og kanskje mest av alt, alle muligheten! Når du er nitten år og skal velge studieretning har du på mange måter et blankt ark som du kan fylle med akkurat hva du vil. Likevel, det er mange tilbud, og det kan være vanskelig å velge!

Solceller på tak 27

Fordi den evner eier, fordi den krefter velter,....

At produksjonen av solstrøm på en skyfri dag er relativt høy er opplagt, men når dagsproduksjonen i begynnelsen av april er nær dagsproduksjonen på fjorårets klareste og mest solrike sommerdag er det noe som skjer. Hva er det?

UiO

Elitestudier ved UiO – Norges aller første Honours-program

Høsten 2019 får tjue ambisiøse studenter mulighet til å ta det tverrfaglige Honours-programmet innen realfag eller humaniora. Universitetet i Oslo (UiO) er først ute med å gi et slikt tilbud til spesielt talentfulle og motiverte studenter. Digital kompetanse vil bli vektlagt i den nye utdanningen, og kullet som starter høsten 2019 vil ha særlig fokus på temaet kunstig intelligens gjennom hele bachelorgraden. Feltet vil bli viktig for Norges økonomiske utvikling, og for å lykkes må vi satse strategisk både på tvers av fag og i hele bredden av våre ansvarsområder; utdanning, forskning og innovasjon.

Studenter på Universitetsplassen August 2018

Strategi-uka

Rektor inviterer til strategidiskusjoner og det skal skje over tre dager i uka etter påske, nærmere bestemt 24-26. april. Jeg oppfordrer alle på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet(MN) å møte opp, komme med innspill, og delta i diskusjonen om veien videre for UiO – et  fantastisk universitet og vår arbeidsplass.

Studenter

Bare én uke igjen!

For to år siden lanserte Universitetet i Oslo en serie med nye bachelorprogrammer i realfag og teknologi. I fjor fulgte vi opp med nye masterprogrammer.  I år opprettes en ny master i fornybare energisystemer og et Honours-program (bachelorprogram) for særlig motiverte studenter.

Studenter og datamaskiner

"Data Science and Computing" - fra stort til større ved Universitetet i Oslo

I fakultetets rykende ferske strategi har “data science and computing” fått stor oppmerksomhet – både metodeforskningen på området, under overskriften «digitalisering og beregningsorientert vitenskap», og som viktig verktøy for å løse vitenskapelige problemstillinger innen alle naturvitenskapelige fag og medisin. Vi opplever også økt interesse for dette området fra forskningsgrupper innen humaniora, samfunnsfag , utdanningsvitenskap og jus.