Blogger

Siste bloggposter

forskerfilmlogo

Forsker: Fredrik Munkelien, CEES (Senter for økologisk og evolusjonær syntese)

Av de flere hundre forskningsprosjektene som til enhver tid pågår ved Universitetet i Oslo, er det bare en liten del som noen gang når ut til et publikum utenfor sitt fagmiljø. Realfagsbiblioteket ønsker å åpne dørene inn til laboratoriene og vise noe av arbeidet i de matematisk- naturvitenskapelige fagmiljøene som biblioteket samarbeider med.

SolarEnergyOne-1

Energi - direkte fra sola

Utviklingen innen solenergi går raskt, og hver dag etableres store og små anlegg som produserer elektrisitet direkte fra sola. Dette skjer over hele verden, og nå tar det også av i Brasil - et land med et enormt potensial når det gjelder produksjon og muligheter for effektiv utnyttelse av elektrisitet fra solceller.

GEO-onsdag

GEO-onsdag: Den største masseutryddelsen

For 252 millioner år siden forsvant mer enn 90 prosent av livet på jorden. Hva vet vi egentlig om det som skjedde? Foredrag ved Henrik Svensen, Senter for Jordens utvikling og dynamikk.

Skjermdump

Jeg skal snakke på Kärnteknikdagarna!

Jeg er blitt invitert til å snakke på Kärnetknikdagarna i Stockholm denne uken. Jeg kaller foredraget mitt denne gangen for Nuclear technology - facts, feelings, and thorium.

Stipendiater ved kjemisk institutt

Vitenskap, verdiskaping og velferd

Hva har industri, næringsliv og akademia til felles? Jo, de er gjensidig avhengig av hverandre. Nettopp dette er tema når nordiske doktorgradskandidater og postdoktorer møtes i Oslo denne uken.

Jim i Brasil

Samarbeid mellom sør og nord

Et av flere høydepunkter på dag to av oppholdet i Porto Alegre var da to masterstudenter ved Universidade Federal do Rio Grande do Sud, fra Ole-Johan Dahls hus i Gaustadbekkdalen, snakket til oss i Porto Alegre om hva de gjorde i sine masteroppgaver. En elegant vri i et strålende fordrag om robotikk og lærende systemer av Jim Tørresen!

Pre-crime

På sporet av et tapt sitat

Ved gjennomlesning av Prop. 1 S for for budsjettåret 2018 fra Justis- og beredskapsdepartementet ser jeg (side 157) at departementet ønsker seg «mer innovativ bruk av data til mer forutseende analysevirksomhet». Hvor kommer dette fra?

Åpning av pi-park hos Espira i Oslo sammen med daglig leder Oda Bjerknes

Realfagsglede fra første stund

Fredag den 10. november, på «World Science Day», var jeg med på den offisielle åpningen av Espira @pi-parken her i Oslo. Det er veldig kult at vi nå ser flere barnehager som bruker realfag og teknologi som tema for sitt pedagogiske tilbud.

Statistrikk

Statistrikketreff

Ta med pinner, garn og yndlingsdataene dine, og bli med inn i Kathrine Frey Frøslies statistrikkeunivers. Temaet for denne gangens statistrikketreff er spill, tilfeldighet og sannsynlighet.