Blogger

Siste bloggposter

Blåveis

Plantene sover ikke

Mellom planter og mennesker foregår et helt unikt samarbeid. En symbiose som alle har nytte av.

Evolutionary Biology, Douglas J. Futuyma

Tre overraskelser da jeg åpnet en bok i evolusjonsbiologi

I disse dager er Intelligent Design kommet på dagsorden i Norge i og med lanseringen av BioCosmos og finansieringen av den. Da kommer evolusjon i fokus - igjen. Men for ikke så lenge siden lånte jeg en toneangivende lærebok  skrevet av evolusjonsbiologen Douglas Futuyma og da fikk jeg meg noen overraskelser.

Ballongfisk, pufferfish

Kulefisk er havets ballonger

Har du noen gang drømt at du blir jaktet på av et stort og skummelt rovdyr? I så fall, hvordan forsøkte du å beskytte deg? Prøvde du å løpe for livet, for så å finne et sted å gjemme deg? Eller sto du på ditt og kjempet tilbake?

figur1

Nå etablerer fakultetet Senter for data science og computing

Fakultetsstyret vedtok før sommeren å etablere et senter for data science og computing. Senteret skal bygges for å understøtte internasjonalt samarbeid innen forskning og utdanning. Denne nyetableringen blir svært viktig i arbeidet med å styrke fakultetets posisjon som et fremragende europeisk forskningsintensivt fakultet og realisere vår strategi: Kunnskapsutvikling for en verden i endring. Realfag og teknologi mot 2030.

Studenter på ifi ved inngangspartiet

Er frafall i høyere utdanning et stort problem?

Mange, inkludert Regjeringen, er bekymret for frafallet i høyere utdanning og kobler dette frafallet til kvaliteten på undervisningen. Våre undersøkelser viser at frafallet som måles i stor grad skyldes andre forhold enn kvaliteten på undervisningen og at det målte frafallet ikke gir en god beskrivelse av situasjonen.

Knølhval

Lydtrykk i luft og i vann er ikke det samme

Lydnivåer i vann ser ofte ut til å være mye høyere enn i luft. Men det er misvisende å sammenligne dem direkte. Det er viktig å få dette korrekt for å forstå viktige spørsmål i økologi, slik som menneskers påvirkning på dyrelivet i havet, særlig aktuelt når det gjelder hval.