Blogger

Siste bloggposter

Popvit2019

En helaften med populærvitenskap

Onsdag 11. september kan du møte kremen av norske forfattere av populærvitenskap. Til Realfagsbiblioteket på Blindern kommer øglegraver Jørn Hurum, brageprisvinner Anja Røyne, biolog Dag O. Hessen, klimaforsker Bjørn Samset og utenlandssuksessen Katharina Vestre til den nye litteraturfestivalen POPVIT 2019. På programmet står klima, artsmangfold, øgler, bakterier, gentester og grunnstoffer.

UngDarwin

En fargerik og hjernedyp start på bursdagen

I dag er det 208 år siden Universitetet i Oslo ble etablert, og feiringen startet med årets to Kristine Bonnevie-foredrag i Aulaen. Med to nobelprisvinnere på podiet, nemlig Christiane Nüsslein-Volhard og May-Britt Moser, ble det en strålende start på en herlig dag.

Illustrasjon av en simulert superfluid

Hva har krystaller og superfluider til felles?

Superfluider, væsker som flyter uten motstand, og krystaller, med sine strengt ordnede atomer, er tilsynelatende helt ulike fenomener. I denne teksten forteller Audun Skaugen om paralleller han har funnet i doktorgradsarbeidet sitt. Avhandlingen har gitt ham H.M. Kongens gullmedalje.

Fra bråkete bompengestrid til rettferdig veiprising?

Politikk og valgkamp er rare greier. Noen gang tar enkeltsaker helt overhånd. I år har særlig én sak fått stor oppmerksomhet. Hvor viktig er akkurat denne saken? Jeg vet ikke, men bærekraftige transportløsninger er viktig for Norge og verden!

sykehus

Radioaktiv bekymring på sykehuset

Den teknologiske utviklingen av medisinsk utstyr involverer i økende grad radioaktivitet. Dette reflekteres i planen om nytt storsykehus i Oslo. Ansatte som håndterer denne teknologien i dag, viser ikke full tillit til sikkerheten.

Et stort hjerte er ikke alltid bra

Etter flere saker der unge og friske idrettsutøvere har falt om, er det kanskje noen som spør seg: Er det sunt å trene? Bør man fraråde barn å satse på idrett?

Bærekraftsmål, FN, SDG

17 mål - 17 stemmer

UiO og Akademiet for yngre forskere (AYF) samler unge og litt eldre forskere til bærekraftsstafett. FNs bærekraftsmål er verdens felles arbeidsplan for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringene innen 2030. De ambisiøse målene krever betydelig innsats fra hele verden. For å nå målene er vi avhengig av samarbeid – på tvers av institusjoner, fagområder og generasjoner.

jordkloden, klima

Vi kan ikke redde jorda

Dagens klima endres til det verre. Selv de minste endringene påvirker livet på planeten på ekstreme skalaer. Men jorda er ikke døende, den er i endring.