Image
""

Denne sørafrikanske løvinnen er ikke særlig interessert i de grønne omgivelsene som tilbehør til fersk gnu. Foto: Colourbox

Kan rovdyr spise planter hvis de ikke har tilgang på annen mat?

Eller legger de seg bare ned for å dø?

– De fleste dyr har et veldig sterkt overlevelsesinstinkt, så det er ingen dyr som bare velger å dø, sa evolusjonsbiolog Kjetil Lysne Voje da NRK-programmet Abels tårn tok opp spørsmålet.

– De gjør sitt beste for å overleve lengst mulig for å føre slekta videre. Men det er nå en gang sånn at ulike typer dyr spiser ulike typer mat, sa Voje.

Rovdyr er dyr som spiser andre dyr og for det meste lever av kjøtt, enten det er fra åtsler de finner eller byttedyr de selv har nedlagt. Det finnes rovdyr i de fleste dyregrupper, og blant for eksempel pattedyrene er det rundt 280 ulike arter.

– Det er til og med en egen orden som heter rovpattedyr. Der har vi for eksempel løve, tiger og isbjørn. Dette er klassiske rovdyr som har veldig mye kjøtt i dietten sin, sa Voje.

Foto: Unni Vik/UiO

Dårlig plantefordøyelse

Det minste rovpattedyret er snømusa. Den veier 40 gram fordelt på 20 centimeter. Den opptil fem meter lange og fire tonn tunge sjøelefanten er den største.

– Over millioner av år har evolusjonen virket på disse dyra for å gjøre dem veldig godt tilpasset å spise og fange kjøtt, sa Voje, som er førsteamanuensis ved Naturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo.

Fordelen med å være kjøtteter er at kjøtt har veldig mye næring per vektenhet sammenlignet med tungt fordøyelig plantekost.

– Løver har et veldig enkelt mage- og tarmsystem som er godt tilpasset å ta opp næring fra kjøtt. Men gir du en løve gress eller løv, så ville det kommet ganske ufordøyd ut i andre enden, forklarte Voje.

– Hvis ikke løver, isbjørner og tigre får kjøtt regelmessig, så vil de rett og slett kunne omkomme i et hav av grønn mat. Så enkelt er det.

En bjørn etter blåbær

Skillet mellom kjøttetere og planteetere er selvfølgelig en forenkling. Selv blant rovdyr spises det en del plantebasert kost. Det er vi mennesker et godt eksempel på. Bjørnen også.

– Bjørn er et rovdyr, men har egentlig et ganske sesongbasert kosthold. Den spiser mye kjøtt, for eksempel kadavre, når den kommer ut av hiet sitt, og den jakter på kalver av elg og reinsdyr for eksempel. Men bjørnen spiser også gress og urter.

Fakta

Abels tårn

Sammen med programleder Torkild Jemterud svarer tre forskere på spørsmål fra lytterne om hvordan verden henger sammen.

Abels tårn går på NRK P2 hver fredag mellom klokka 9 og klokka 11. Programmet blir også publisert som podcast.

Her finner du alle Abels tårn-sendingene

– Når det er blått i blått i skogen på seinsommeren og høsten, så spiser den litervis av blåbær før den går i hi igjen, sa Voje under Abels tårn-sendingen fra Realfagsbiblioteket i Oslo.

Mange rovdyr vil nok ty til plantekost hvis det skulle være manko på kjøtt, men de mest kjøttspesialiserte dyrene vil, ifølge Voje, kunne få problemer med å overleve over tid.

– Det varierer veldig fra dyr til dyr. Rev spiser mye forskjellig. Grevling er nærmest en alteter. Mange av de ville klart seg både godt og lenge, men ikke alle.