Image
""

Tørrfisk i lange baner i Moskenes i Lofoten. Men ingen måker. Foto: Sondrekv/Wikimedia Commons

Hvorfor spiser ikke måker tørrfisk?

De hengende fiskestykkene kan se ut som et enkelt måltid for en glupsk måke, men det er flere grunner til at tørrfisken får tørke i fred.

Hver vinter henges tonnevis med torsk til tørking på hjell i Lofoten og resten av Nord-Norge. De henger der lenge før de er klare for salg og eksport. Man skulle tro et en sulten måke visste å forsyne seg.

Men fisken får henge i fred for de ellers så grådige fuglene. Ifølge museumslektor Petter Bøckman ved Naturhistorisk museum er det flere grunner til det.

– For det første kan ikke måker tygge. De har ikke tenner, sa Bøckman da han svarte på dette spørsmålet i NRK-programmet Abels tårn.

Tenner ville gjort fuglen såpass mye tyngre at den sannsynligvis ville hatt problemer med å fly. Uten tenner må den svelge maten hel.

– Det å hive i seg en hel tørrfisk, det går ikke. Det spiller ingen rolle om du er svartbak, du får ikke i deg en hel tørrfisk, sa Bøckman.

Svartbak er den største av måkeartene som hekker i Fastlands-Norge, men selv den må altså avstå fra et tørrfiskmåltid. Husk at en tørrfisk kan være opptil en meter lang.

– Man kunne kanskje se for seg at måkene kunne bryte av biter av tørrfisken, men da må du også ha tenner, sa Bøckman.

Selv måtte han ty til øks da han skulle bryte opp en tørrfisk under et arrangement på Naturhistorisk museum.

Hver fisk veier mange kilo

Heller ikke når fisken er fersk og nyhengt, er det noe håp for måkene. Det gjør det ikke enklere at torsken er knyttet sammen to og to etter halen og hengt over hjellstokkene.

– Hver tørrfisk veier fem, seks eller sju kilo når den henges opp. Igjen spiller det ingen rolle om du er svartbak, dette får du ikke løftet fra hjellene, sa Bøckman.

Man kunne kanskje sett for seg at måken kunne fly nedenfra og nappe biter, men det går heller ikke.

– Det er lite måker i nærheten når tørrfisken henges opp, ifølge biolog Petter Bøckman. Foto: NHM

– Måker er fantastiske flyvere, men de er ikke presisjonsflyvere slik som en del småfugler, ifølge Bøckman.

Måker klarer ikke stå stille i lufta eller å fly opp-ned i korte øyeblikk slik enkelte småfugler kan.

Et annet problem for en måke som blir fristet av hengende tørrfisk, er av fysiologisk art. Føttene har ikke riktig fasong. En måke klarer rett og slett ikke å sitte stødig på hjellstokkene slik en hakkespett eller en spurv kunne gjort.

– Måker er sjøfugl, og de har svømmeføtter. De mangler baktåa som andre fugler har, og de klarer ikke å knipe seg fast. Dermed kan de ikke sitte å dra av biter heller, sa Bøckman.

De kan ikke sitte på stokken og heise opp fisken slik man kan se skjærer løfte opp meiseboller som henger i en snor.

Måkene trekker også litt sørover

For fiskere og produsenter, som ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) eksporterer rundt fem millioner tonn tørrfisk hvert år, spiller også årstidene på lag.

– Det er ikke så skrekkelig mye måker når man henger opp den ferske fisken. Det skjer vinterstid, og selv om ikke måker drar til Syden, så flyr også de gjerne litt sørover og utover for å komme unna det verste av snø og kulde.

Fakta

Abels tårn

Sammen med programleder Torkild Jemterud svarer tre forskere på spørsmål fra lytterne om hvordan verden henger sammen.

Abels tårn går på NRK P2 hver fredag mellom klokka 9 og klokka 11. Programmet blir også publisert som podcast.

Her finner du alle Abels tårn-sendingene

– Det er lite måker i nærheten når tørrfisken henges opp, og etter en uke eller to så har den en seig hinne som gjør at det ikke er mulig å få hull på den med et måkenebb uansett, sa Bøckman.

Dette er også redningen for tørrfiskens slektning, klippfisken, som tradisjonelt ble lagt til tørking på svabergene.

– Det er litt det samme der. Det skjer på et tidspunkt hvor det er lite måker, sa Bøckman i Abels tårn-sendingen.

Selv om måkene ikke er noe stort problem, dekkes gjerne hjellene av et slags garn så ikke andre fugler skal komme til.

– Skjæra vil forsøke å komme, men husk at dette er ytterst langs kysten, det blåser mye, og det er ikke et gjestmildt sted, sa Bøckman.