""

Finnes det evolusjonære forklaringer på babyens hylende skrik? Illustrasjonsfoto: Colourbox

Hvorfor skriker en baby så forferdelig høyt og skjærende?

Vil ikke spetakkelet ha vært en ulempe i et evolusjonært perspektiv? Skriket kan jo både lokke til seg rovdyr og skremme bort mulige byttedyr.

En sulten baby unngår ikke å la omgivelsene få beskjed. Med volumknappen på elleve varsles omverdenen om at her må noe gjøres.

I vår tid er neppe dette noe problem, annet enn for søvnløse foreldre som kanskje kunne tenke seg at babyen sa fra på en litt mer forsiktig måte. Men hva med forfedrene våre som levde i konstant frykt for kjøttetende rovdyr?

– Hvis man er ute etter å gjemme seg, så er det en dårlig strategi å lage mye lyd. Men lyden har også en annen funksjon, nemlig kommunikasjon, og gråt er virkelig en essensiell form for kommunikasjon, sa evolusjonsbiolog Kjetil Lysne Voje da NRK-programmet Abels tårn tok opp spørsmålet.

Han sammenlignet våre babyer med sjiraffens. Det første en nyfødt sjiraff gjør, er å falle to meter og deise i bakken, men i løpet av få minutter er den på beina og i gang med livet.

""
– Det er mange grunner til å være høylytt, sier biolog Kjetil Lysne Voje. Foto: Unni Vik/UiO

– Våre nyfødte er i gang med livet de også, men de har en hjerne som på ingen måte er ferdig utviklet og de trenger hjelp til nesten alt. Da er det viktig å gi beskjed til foreldre og andre omsorgspersoner om at de er sultne eller trenger varme og omsorg.

– Det er selvfølgelig i barnets interesse å gi tydelig beskjed om det. Det er også i de voksnes interesse å få beskjed om at det er på tide å passe på barnet og gi det mat, sa Voje, som er forsker ved Naturhistorisk museum.

Mange andre dyr som lager lyd

Sannsynligvis har det i et evolusjonært perspektiv vært nyttig med babyer som sier tydelig fra. Fordelen ved en så høylytt form for kommunikasjon har mer enn veiet opp risikoen for å lokke til seg rovdyr.

– Det er ikke bare menneskebarn som lager mye lyd. Hos andre primater gir barna også tydelig beskjed når de har behov som ikke dekkes. Særlig hvis de forlates av mor – da kommer de raskt med ganske høye lyder, sa Voje.

Les mer om Kjetil Lysne Vojes forskning: Neida, nye arter dannes ikke alltid plutselig

Alle som har hørt en måkeunge, har erfart det samme. Andre fugler kvitrer for å markere territoriet sitt og holde konkurrenter unna. Noen lager mye lyd for å lokke til seg mulige paringspartnere.

– Det er mange grunner til å være høylytt, men samtidig utsetter disse fuglene seg for fare. Det er jo mulig at det er noen skumle predatorer der ute som har lyst på en fuglesnacks.

Abels tårn

Sammen med programleder Torkild Jemterud svarer tre forskere på spørsmål fra lytterne om hvordan verden henger sammen.

Abels tårn går på NRK P2 hver fredag mellom klokka 9 og klokka 11. Programmet blir også publisert som podcast.

Her finner du alle Abels tårn-sendingene

Må de skrike såååå høyt?

Noen blir sikkert tatt av sultne fiender, men de fleste klarer seg nok. Hvis ikke ville kanskje heller evolusjonen dyrket frem en mer stillegående variant. Også hos oss mennesker. Men det er nok en og annen småbarnsforelder som kunne ha tenkt seg et litt lavere lydnivå.

– Det er gjort litt forskning og spekulasjon på hvorvidt babyer gråter mer enn de trenger, men det er vanskelig å teste disse hypotesene.

– Én hypotese går ut på at babyen kommuniserer til foreldrene sine at den egentlig er ganske sunn og frisk.

Det er nemlig kostbart å gråte og skrike. Det krever mye energi.

– Det kan man jo nærest se på dem. Hele fjeset er vrengt og rødsprengt. Ifølge denne hypotesen fungerer gråten også som et signal på at babyen har nok ressurser og nok energi til faktisk å makte å gråte, sa Voje.

Og så har de jo et begrenset repertoar disse små.

– De lager omtrent de samme lydene enten det er magevondt, som det er vanskelig for foreldrene å gjøre noe med, eller om de er kjempesultne, sa Voje.

Da er det vel tryggest å trykke ordentlig til for å være sikker på å bli hørt, så får vi heller akseptere at ikke alle skrikene er like viktige eller like enkle å gjøre noe med.