""

Hvordan vil disse armene føle seg i morgen? Stive og støle, sannsynligvis. Foto: Colourbox

Hvorfor gjør det så vondt i musklene etter trening?

Trening skal jo være bra for oss. Så hvorfor blir vi så smertefullt støle dagen etter en hard styrketreningsøkt?

Januar måned er høytid for forsøk på å trene mer og ønsker om å komme i bedre form. All forskning viser at trening er bra for oss på så mange måter.

Så hvorfor gjør det så vondt etterpå?

– Jeg har stilt meg det samme spørsmålet selv når alt gjør så vondt dagen etter at jeg har trent styrke, sa biolog Katharina Vestre da NRKs vitenskapsprogram Abels tårn tok opp temaet.

– Kroppen vår er ikke skapt for å sitte stille, så det er bra å trene, sa Vestre, som tar doktorgraden ved Institutt for biovitenskap.

""
– Når kroppen skal reparere noe, setter den i gang en betennelsesreaksjon, ifølge cellebiolog Katharina Vestre. Foto: Hildur Augustsdottir/Aschehoug

Men det ser ikke ut til at vi slipper unna stølhet og smerter etterpå, særlig hvis det er lenge siden forrige treningsøkt. Så hva er det egentlig som skjer i kroppen?

Trening gir rifter i musklene

– Det som gjør at du blir støl etterpå, er at du får mikroskopiske skader i musklene når du trener. Du tøyer dem litt lenger de egentlig vil, og da oppstår det bitte små rifter som må repareres, sa Vestre.

Det høres kanskje litt skummelt ut, men farlig er det ikke. Kroppen har verktøyene den trenger for å reparere seg selv – og til og med bli enda bedre etterpå.

– Når kroppen skal reparere noe, setter den i gang en betennelsesreaksjon, den tilkaller immunceller og aktiverer stamceller som kan reparere skaden. Betennelser fører med seg stoffer som stimulerer nervene og det er det som gjør at du opplever smerte, sa Vestre.

Universitetslektor Petter Bøckman ved Naturhistorisk museum satt i Abels tårn-panelet sammen med Vestre. Han utdyper:

– Det som skjer når du blir sterkere, er at du skader musklene litt. Når musklene gror igjen, legger de på litt ekstra, sa Bøckman.

""
– Når musklene gror igjen, legger de på litt ekstra, ifølge zoolog Petter Bøckman. Foto: NHM/UiO

Kroppen tolker skaden som at du har vært utsatt for noe den ikke tåler.

– Da må kroppen forsterke seg litt akkurat der. Og da blir du sterkere, sa Bøckman.

Kostbare muskler

Det samme skjer med andre deler av kroppen.

– Hvis du brekker en arm, vil den gro igjen med en litt tykkere knokkel, sa Bøckman.

– Kroppen er veldig flink til å tilpasse seg den belastningen den utsettes for, sa Vestre.

For eksempel får astronauter svakere benbygning når de er lenge i rommet fordi kroppen merker at det ikke er tyngdekraft til stede, og den kan heller bruke disse mineralene til noe annet.

Derfor forsvinner også musklene fort hvis du ikke trener eller beveger deg.

– Muskler er veldig kostbare. Kroppen vil ikke lage muskler den ikke trenger. Musklene krever ekstra energi, og kroppen er veldig oppsatt på å spare energi, sa Vestre.

Abels tårn

Sammen med programleder Torkild Jemterud svarer tre forskere på spørsmål fra lytterne om hvordan verden henger sammen.

Abels tårn går på NRK P2 hver fredag mellom klokka 9 og klokka 11. Programmet blir også publisert som podcast.

Her finner du alle Abels tårn-sendingene

Du bygger muskler når du hviler

Det kan kanskje høres demotiverende ut, men musklene blir altså ikke større mens du pumper jern på treningssenteret eller sliter deg gjennom armhevinger på stuegulvet.

– Du bygger ikke muskler når du trener, men når du hviler etterpå, forklarte Vestre.

Det kan du bruke som en belønning.

– Det er en fin unnskyldning for å hvile med god samvittighet etter at du har trent. Slapp av, legg deg på sofaen og la musklene bygge seg selv, sa Vestre.

Les mer på Titan.uio.no:

Derfor er det sunt å trene

Hvor mange trapper må du gå opp for å nulle ut en spiseskje med smør?

Et stort hjerte er ikke alltid bra