Image
""

Hvor kresne er egentlig insektene når de jakter på noe å spise? Foto: Colourbox

Er det best for insektene med lokale blomster?

Insektene er spådd en dyster fremtid. Mange prøver å hjelpe dem ved å dyrke blomsterenger. Men er det hipp som happ hva du planter?

Du har kanskje tillatt deg å lette litt på humlesamvittigheten ved å strø noen tilfeldige blomsterfrø ut i enga? Helt til du hører en bedreviter som mener du bare burde plantet lokale frø fra planter som allerede finnes der.

– Nå må ikke det beste bli det godes fiende, sa førsteamanuensis Charlotte Sletten Bjorå fra Naturhistorisk museum da hun svarte på spørsmålet i NRK P2s vitenskapsprogram Abels tårn.

Selv om det aller beste kanskje er de lokale blomsterartene, er det veldig mye bedre å plante noe annet enn ikke å plante i det hele tatt.

– Det som er problemet, er at insektene har for lite mat. Akkurat som oss mennesker, så har de sin favorittmat. Men hvis de blir sultne, spiser de andre ting, sa Bjorå.

Det finnes noen særinger

For noen insekter er det veldig viktig at de finner akkurat den blomsten de er tilpasset til. Like viktig er det da for blomsten at akkurat det insektet finner veien til godsakene. 

– Noen planter og insekter er helt avhengige av hverandre. Det gjelder blant annet planter som har blomster som er veldig spesielle i strukturen, for eksempel orkideer. 

""
Førsteamanuensis Charlotte Sletten Bjorå i veksthuset i Botanisk hage på NHM. Foto: Yngve Vogt/UiO

Orkideene er helt avhengige av besøk fra insekter med lange snabler (proboscis som det heter på fagspråket) som når ned til nektaren. Insekter som er så spesialbygget, vil bare bevege seg mellom eksemplarer av samme blomsterart, og plantene er trygge på at de får riktig pollen.

Her kan du lese mer om orkideene: Planterikets elegante lurendreiere

– Men det er veldig kjedelig hvis den pollinatoren dør ut. Da er planten stuck, så det er både fordeler og ulemper, sa Bjorå.

Åpne for alle

De færreste blomster er like spesialkomponerte som orkideene. De fleste byr lettere på seg selv og pollenet sitt.

– Planter som har store åpne blomster, kan bli pollinert av hva som helst. Det kan være biller, fluer, humler eller maur. For insektenes del betyr det ikke så mye hvilken art det er når plantene har slike åpne blomster, ifølge Bjorå.

Derfor klarer insektene seg fint uten planter fra frø som er spesialtilpasset for et område eller en region.

– Det som er fordelen med lokale frøpakker eller lokale blomster, er at du vet at de faktisk er tilpasset akkurat dette området slik at du vet at de vil overleve, forklarte Bjorå. 

Les også: Riktig artsnavn er nøkkelen til å bli hørt – og bevart

Frøeksperter fra Nibio (Norsk institutt for bioøkonomi) jobber med å lage slike frøpakker. Fagbladet Norsk Landbruk har skrevet om Nibios stedegne blomsterengblandinger tilpasset Sør- og Østlandet og arbeidet med å lage en egen rogalandsblanding.

– Det er blitt mye mer bevissthet om lokale frøpakker nå, og det er kjempebra. Før fikk man ikke ta i det. 

– Men det er ikke feil å ha andre blomster i tillegg, understreket Bjorå i Abels-tårn-sendingen.

Fakta

Abels tårn

Sammen med programleder Torkild Jemterud svarer tre forskere på spørsmål fra lytterne om hvordan verden henger sammen.

Abels tårn går på NRK P2 hver fredag mellom klokka 9 og klokka 11. Programmet blir også publisert som podcast.

Her finner du alle Abels tårn-sendingene

Plant blomster!

Insektene er stort sett ikke så kresne av seg.

– Tenk deg et hestekastanjetre. På sommeren er det millioner av blomster på dem. Det er noe som er plantet, men biene er kjempehappy. 

– Problemet for insektene er først og fremst at det er for få planter der ute. Det viktigste er at de har nok mat.

Det kan være lurt å ha i bakhodet hvis du setter ut humlekasser eller insekthoteller. Sørg samtidig for at de får nok mat. Det er ikke nok med et sted å bo.

– Moralen er: Gå ut og plant blomster! oppfordret Bjorå.

Er du interessert i forskningsnyheter om realfag og teknologi: Følg Titan.uio.no på Facebook eller abonner på nyhetsbrevet vårt