Image
""

Årets IGEM-lag fra UiO. Fra venstre: Fra venstre: Alexander Refsnes-Petkovic, Martin Eide Lien og Jonas Aouay Grønbakken. Foto: Privat

Til topps med system som kan finne sykdom hos fisk

UiO-studenter har utviklet et system som tidlig kan registrere amøbisk gjellesyke hos laks. Det ga høyeste utmerkelse i internasjonal konkurranse.

Hvert år kjemper studenter fra hele verden om beste nyvinning innenfor syntetisk biologi i konkurransen International Genetically Engineered Machine (IGEM). IGEM-finalen avholdes vanligvis ved MIT i Boston, men i år ble finalen avviklet digitalt.

Årets lag fra Universitetet i Oslo (UiO) besto av masterstudentene Alexander Refsnes-Petkovic, Jonas Aouay Grønbakken og Martin Eide.

De tre ble belønnet med gullmedalje i likhet med 167 andre lag. UiO-teamet ble også nominert til prisen for beste software i konkurransen. Denne nominasjonen er den første for et lag fra Norge, ifølge Institutt for biovitenskap.

Amøbejakt

Amøben Paramoeba perurans er en av mange parasitter som hvert år fører til store tap for oppdrettsnæringen. Amøben angriper gjellene til fisken.

– Prosjektet vårt har som mål å lage et automatisk system for å oppdage denne parasitten, forteller de tre studentene.

For å få til dette har de undersøkt avvikende atferd i fiskestimer for å se hvordan man kan bruke atferdsmønster til å diagnostisere sykdommer.

– Vi satser også på å bruke genetisk modifisert Escherichia coli-bakterie til å produsere salinomycin, en antiparasittisk forbindelse.

Gratulerer med gullmedalje i årets iGEM-konkurranse! De har utviklet et system som skal gjenkjenne sykdom i fisk før...

Posted by Institutt for biovitenskap, Universitetet i Oslo on Sunday, November 22, 2020

Her kan du lese mer om prosjektet til årets IGEM-lag

Kontakt:

Professor Dirk Linke, institutt for biovitenskap, UiO

Les mer om tidligere IGEM-deltakere på Titan.uio.no:

Går for gull med bakteriedrevet solcelle

Vi må gjøre noe nå, før millioner av pasienter dør

Ny test kan effektivisere behandlingen av soppinfeksjon