Image
""

Illustrasjonsfoto: Colourbox

Kvinnekroppens månedlige storsatsing

Mensen kan være vond, grisete og vanskelig å ha med å gjøre. Den kan også være lett, til å stole på og fargerik. Hva er det egentlig som skjer i kroppen i løpet av menstruasjonssyklusen?

Artikkelen er skrevet av Gina Amy Bondi Knowles

Du har hatt vondt i magen og nettopp klikka på katten din. Du går på do, blod i trusa. Alt gir plutselig mening. Dette er i realiteten første dagen i din menstruasjonssyklus.

Menstruasjonssyklusen hos kvinner varer i snitt rundt 28 dager og kan deretter deles inn i ulike faser. De ulike fasene er et resultat samspillet mellom nivåene til fire forskjellige hormoner: FSH, LH, østrogen og progesteron.

FSH (follikkelstimulerende hormon) kan vi kalle modningshormonet, og LH (luteiniserende hormon) kan vi kalle frigjøringshormonet.

De fire hormonene skyter til værs og krasjer. De har stor innflytelse på hverandre og det rundt seg. Litt som aksjemarkedet, bare med litt større forutsigbarhet. Slik er de med på å skape rammeverket for et helt nytt liv.

""
Gina Amy Bondi Knowles er masterstudent ved Institutt for biovitenskap. Artikkelen er skrevet som en del av formidlingskurset MNKOM.

Dominoeffekt

I starten av syklusen er nivåene av modnings- og frigjøringshormonene relativt lave, men tilstrekkelige for å stimulere det som heter follikkelmodning.

Folliklene kan tenkes på som små reder i eggstokkene, som inneholder det som potensielt kan bli et modent egg. Hver måned er det flere follikler med egg som starter modningsprosessen, men som regel bare én heldig follikkel, med et enda heldigere egg, som faktisk fullfører.

Modningsprosessen forårsaker en gradvis økning av nivået til østrogen, før den plutselig blir bratt, som en liten flamme som blir tilført tennvæske. Dette gir en dominoeffekt med en økning av modningshormonet, etterfulgt av en eksplosjon av frigjøringshormonet.

Det er denne «peaken» av frigjøringshormonet som definerer slutten på modningsprosessen og starten på eggløsningen. Her starter spenningen.

Eggstokk-dramatikk

To uker har gått. En stikkende smerte i nederste del av magen oppstår plutselig. Du hadde jo nettopp mensen. «Hva var det? Sikkert ingenting». Men inne i eggstokken har det skjedd noe.

Follikkelen har revet seg løs fra der det en gang satt så godt, og med det sluppet ut det nå frie egget. Den forlatte follikkelen stimulerer høye nivåer av både progesteron og østrogen, og de når et helt nytt nivå. Så høye nivåer at de klarer å holde modningshormonet og frigjøringshormonet nede slik at de ikke får gjort det de skal.

Modningen av et nytt egg påbegynnes ikke, det må vente. Alt fokuset er på det nylig frigjorte egget. Hvilken skjebne venter?

Det spente egget

Etter eggløsning sklir det frie, men ensomme egget ned i egglederen på vei ned mot livmoren. 24 timer. Er det noen her? Kommer det noen? Egget er spent. Hele dets liv har bygget opp til dette. Det er nå eller aldri. Det er kanskje ensomt, men er heldigvis ikke helt alene.

Østrogenet som har blitt skilt ut siden i starten av menstruasjonssyklusen, sammen med høye nivåene av østrogenet og progesteronet som fulgte eggløsningen, har stimulert livmorslimhinnen til å vokse og gjøre seg klar til å støtte et befruktet egg.

Livmorslimhinnen er derfor sju–åtte ganger så tjukk som det den var i starten av syklusen og skiller i tillegg ut væske som kan livnære et befruktet egg selv før det har festet seg i livmoren.

Den er som verdens største fan klar til å ta imot favorittartisten under en stagedive, dedikert som aldri før. Den heier på egget.

Kollapsen og et nytt håp

Du sitter hjemme og leser til eksamen, kjæresten din studerer i en annen by. Egget venter. Ingen kommer. Det som skulle bli en vellykket hendelse lignende en stagedive, blir en eneste stor kollaps.

Det befruktede egget som livmorslimhinnen var så klar for, viser seg å bare være et enslig egg. Det holder ikke.

Østrogen- og progesteronnivåene faller brått. Fra toppen av verden til en bølgedal. Resultatet er at livmorslimhinnen mister blodtilførsel og faller sammen, blir utstøtt. Du klikker på katten din. Smerte og blod. Tilbake til start.

Men nivåene av modnings- og frigjøringshormonet blir ikke lenger holdt nede, og de kan endelig gjøre jobben sin. Follikkel- og eggmodningen settes i gang. Kroppen satser på nytt. Kanskje det går denne gangen.

Når man endelig møter den rette

Det har gått et par uker, du har kjent det stikke litt i magen, kjæresten din kommer for å besøke deg. Dere kysser. Egget venter. Noen lyder. Det kommer noen! Egget møter på sin utvalgte. Den raskeste og flinkeste av sin sort.

Eggcelle og sædcelle smelter sammen, egget har blitt befruktet. Videre kan det endelig skli ned og feste seg til den ventende livmorslimhinnen. Et nytt liv er i full fremmarsj. Østrogen- og progesteronnivåene holdes høye og forhindrer en ny eggmodningsprosess. Det trengs ikke for øyeblikket, for det beste som kunne skje, har allerede skjedd.

Med en gang babyen er født vil østrogen og progesteron nok en gang stupe og reproduksjonsmaskineriet settes i gang på nytt.