""

Norsk storkrill (Meganyctiphanes norvegica) er én av tre krillarter lever i norske farvann. Foto: Øystein Paulsen/Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Krill er introverte B-mennesker og mobbeofre

På alle kanter omgis den av dyr som vil spise dem, og krillen må rømme ned i dypet for å overleve.

Artikkelen er skrevet av Sara Jegstad Thorsby

Det er en vanlig skoledag. Du og vennene dine i 8. klasse bestemmer dere for å henge ute i skolegården for å nyte vårsolen i storefri. Når du kommer ut hoveddøren, er lyset så sterkt at du må skygge øynene. Fristet til å gå inn igjen, er du i ferd med å snu deg. Så ser du de. Gutta fra 10. klasse. Alle 8. klassingene er redde for dem.

Vennen din tar deg i armen og drar deg med for at du ikke blir sett. Der venter dere til de har gått forbi.

Nå høres dette litt ekstremt ut, men kanskje du kjenner deg igjen i frykten for de store elevene på skolen når du var minst. Det er nettopp denne frykten for bøllene som gjør at krill i havet har en unik adferd.

Sara Jegstad Thorsby er masterstudent ved Institutt for biovitenskap. Artikkelen er skrevet som en del av formidlingskurset MNKOM.

En liten, næringsrik skapning

Krill er kjent som den viktigste næringskilden for hval. De er krepsdyr som likner på minireker, og en blåhval sluker flere tonn av disse små skapningene om dagen.

Men de er ikke bare viktig føde for hvalene. Krill er nemlig svært verdifulle for dyr i alle verdens hav. En rekke dyr som fisk, sel og pingviner vil gjerne ha dem på matfatet.

Du har kanskje også hørt om krillolje, som er en kilde til omega-3. Krill er altså svært ettertraktet og næringsrikt å spise, noe som gjør dem utsatt for nesten alle som er større enn dem. Dette problemet har krillen løst på en spesiell måte.

Evig ferd for overlevelse

Krillen driver med noe som heter vertikal døgnvandring. Nei, dette er ikke en rusletur i skolegården, men en ferd for å unngå å bli spist.

Det har seg slik at krillen beiter på plankton i de øvre vannmassene. Samtidig så er det her rovdyrene, altså bøllene, har lett for å se dem. Derfor velger krillen å spise om natten, så krill med dårlig nattsyn har ikke en sjanse.

Du kan tenke deg at krillen sniker seg ut på kjøkkenet midt på natten for å stjele godsaker i kjøleskapet uten at noen ser. Når solen står opp, vandrer krillen nedover i havdypet og gjemmer seg der hvor det er lite lys.

Her hviler de til natten stå for tur, og de kan snike seg tilbake opp mot vannoverflaten for å spise. Litt som B-mennesker. Men, krillen er ikke helt trygge i mørket.

Bøller fra alle kanter

Det finnes rovdyr som har tilpasset seg de mørke forholdene på havets dyp. Rovdyrene utnytter seg av krillens vandring når krillen kommer ned for å hvile. Fisk som spiser krill i lysere forhold følger ofte krillens ferd til dypet.

Dette resulterer i at krillen blir jaktet uansett hvor den er. Jo flere rovdyr det er som er etter dem, jo dypere ned går krillen. Det er ikke rart at krillen tyr til å være introverte i mørket og gjør alt de kan for å rømme fra bøllene.

Av og til må de til nød klare seg med den maten som finnes på dypet for å overleve. Her er det ikke noe god og mektig kake i kjøleskapet i form av plankton, men heller tørre brødsmuler og avfall.

Det skal ikke være lett å være krill. En næringsrik liten krabat som alle bøllene i skolegården jakter på. Den eneste muligheten er å være våken når alle andre sover. Du lever av å snike til deg mat når ingen ser, og du holder deg med dine egne. Alle andre er jo ute etter å ta deg. En evig ferd opp og ned for å unngå katastrofe.

Så neste gang du snoker i kjøleskapet om natten, kan du tenke deg at dette er en helt vanlig ting å gjøre for krillen. Du er ikke helt alene.

Kilder:

Kaartvedt, S. (2010). Diel vertical migration behaviour of the northern krill (Meganyctiphanes norvegica Sars). Advances in Marine Biology.

Onsrud, M. S., & Kaartvedt, S. (1998). Diel vertical migration of the krill Meganyctiphanes norvegica in relation to physical environment, food and predators. Marine Ecology Progress Series.

Vestheim, H., Røstad, A., Klevjer, T. A., Solberg, I., & Kaartvedt, S. (2014). Vertical distribution and diel vertical migration of krill beneath snow-covered ice and in ice-free waters.