""

Illustrasjon: Colourbox

Kan vi vekke dinosaurene fra de døde?

Drømmen om å se dinosaurer i levende live har preget populærkulturen i mange år. Finnes det levninger som er godt nok bevart til at de kan vekkes til live?

Av MNKOM-studentene
Publisert 15. juni 2021

Artikkelen er skrevet av Benedicte Garmann-Johnsen

Det er noe mystisk med utdødde dyr. Enten det er eldgamle dinosaurknokler eller stivfrosne mammuter, setter det menneskets tid på jorda i perspektiv. 

I science fiction-historier som Jurassic Park og Den Tapte Verden kan vi lese om mennesker som lever side om side med utdødde dinosaurer.

Et av mine aller første møter med tyrannosaurusens fryktinngytende gap skjedde på det naturhistoriske museet i London. 

Jeg husker at de skarpe tennene og den truende posituren fylte meg med en følelse av ærefrykt og fascinasjon. Selv om frykten til slutt tok overhånd, og møtet endte i tårer, har jeg alltid lurt på hvordan det ville vært å leve i samme verden som disse kolossene. 

Benedicte Garmann-Johnsen er masterstudent ved Institutt for biovitenskap. Artikkelen er skrevet som en del av formidlingskurset MNKOM.

Våre felles byggesteiner

Nøkkelen til å vekke dinosaurer til live ligger i livets byggesteiner – DNA. DNA er alle levende – og utdødde – organismers arvestoff. Disse lange trådene med livets kode utgjør oppskriften på hvordan vi ser ut, hvor store vi kan bli og til og med hva vi trenger å spise. 

DNA finnes i alle kroppens celler, så hver eneste celle i kroppen din inneholder derfor bruksanvisningen til å bygge deg. Dette betyr at om kun noe dinosaurvev er bevart, enten det er litt beinmarg eller gammelt muskelvev, så kan DNA hentes ut. 

Men dette er lettere sagt enn gjort. 

Knokler og vev gjemt i millioner av år

Da disse gigantiske reptilene levde, var jorda ganske annerledes. Lufta var varmere og bregner tårnet flere meter over bakken. 

Etter at dinosaurene forsvant, gikk jorda gjennom utallige istider som pakket restene av knoklene deres godt inn i lag med is eller dypt i myrer. Slike oppbevaringsforhold blir som et naturlig kjøleskap. Selv om ikke mat kan klare seg for alltid i kjøleskapet, hjelper kulda med å bremse nedbrytningsprosessene. 

Dersom vevet også er bevart uten luft, vil denne tupperware-effekten hjelpe slik at mikroorganismer som bakterier og sopp ikke får mulighet til å spise opp dinosaurrestene. 

Problemet her er at det er forskjell på fem dager i kjøleskapet og 66 millioner år under bakken. Så er det i det hele tatt mulig å lage kloner av så gamle dyr?

Vekker mammuten til live

Sauen Dolly ble på 1990-tallet ikonet for kloningsteknologi. «Verdens mest berømte sau» ble laget av forskere fra Universitetet i Edinburgh, og var den første pattedyrklonen laget fra en voksen sauecelle. 

De klonet henne ved å hente ut en pakke med arvestoff og føre det inn i en ubefruktet eggcelle. Én celle ble til to, to til fire, fire til åtte, og etter mange celledelinger hadde forskerne laget et helt identisk individ til sauen som arvestoffet ble hentet fra. 

En liknende teknologi ble brukt på eldgammelt arvestoff da forskere ved Kindai-universitetet i 2019 forsøkte å klone en 30 000 år gammel mammut. Ettersom mammuten «Yuka» hadde ligget i permafrost i flere tusen år, var snabelvevet godt nok bevart til at deler av arvestoffet hennes kunne hentes ut. 

Dessverre bar vevet preg av å ha ligget under bakken i flere årtusener, og når arvestoffet skulle føres inn i eggcellen til en mus, kom aldri celledelingen i gang. Det eggcellen derimot klarte, var å reparere arvestoffet og fylle inn noen av hullene forårsaket av tiden i permafrosten. 

Ikke helt som Jurassic Park – ennå

Fremskrittene i DNA-forskning har per dags dato ikke lykkes med å vekke dinosaurene til live. Men det er likevel spennende å se takten forskningen beveger seg i. 

Om vi på litt mer enn 20 år har gått fra å klone sauer til å reparere mammut-DNA med museeggceller, hvem vet hvor vi er 20 år fra nå. 

Vi har kanskje ikke verktøyene som trengs i 2021, men dersom genteknologien utvikles i samme takt som nå, blir det spennende å se om fortellinger som Jurassic Park eller Den Tapte Verden kan bli virkelige. 

Kilder:

Ravinet og Sætre. Evolutionary Genetics: Concepts, Analysis, and Practice. Oxford University Press, 2019.

Yamagata mfl: Signs of biological activities of 28,000-year-old mammoth nuclei in mouse oocytes visualized by live-cell imaging. Scientific Reports, mars 2019.

Emneord: Biovitenskap