Image
Lineær interpolasjon

- Lyd gjenvinnes ikke med tegneprogram

Her om dagen (21.5) ble jeg intervjuet av redaktøren i Ballade. Ballade er en redaksjonelt uavhengig nettavis for og om norsk musikkliv. Saken gjaldt om Wimps hifi-lyd er verdt pengene eller ikke. Og de hadde hatt lesere som hadde reagert på Mathieu Lacroix' artikkel om det.


De to første figurene i innlegget hans skal illustrere sampling, og viser hva som skjer hvis et tegneprogram skal trekke streker mellom samplene. Men lyd gjenvinnes ikke ved hjelp av tegneprogram og dermed ser det mye verre ut enn det det er i virkeligheten. Faktisk kan den rene sinustonen i eksemplet gjenvinnes perfekt fra samplene, da en hvilken som helst lydavspiller gjør en interpolasjon mellom samplene som er mye bedre enn å trekke rette linjerSelv om jeg var enig i hans konklusjon om at det er tvilsomt om så mange har nytte av Wimps hifi, så var det endel i det han hadde skrevet som er basert på misforståelser om effekten av sampling. Til denne figuren, som er skapt ved å sample en ideelt sinussignal kommenterte jeg følgende:

Det er flere som bruker slike figurer til å 'bevise' at analog lyd (vinyplater) er bedre enn digital, men mest av alt så viser det altså hvor dårlige tegneprogram er for dette.

Les hele intervjet på Ballade

Noen dager senere kom et innlegg som støttet opp om mitt: Hifi lyd - et sammensurium av Ole Adrian Heggli.