Vinyl, iTunes, hattifnatter og lydnerder

800px-ipod_family_2.png
Bilde ved Sir Stig, Wikipedia Commons

I helgen feiret iPod-en sitt 10-års jubileum og i Aftenposten markerte Cecilie Asker det ved å intervjue musikksamler, musikkforfatter og popquizprogramleder i NRK P1, Finn Bjelke, musikkprodusent og DJ Christine Dancke samt meg.

Det er forunderlig hvordan en selv i en reportasje om digital lyd ikke kommer utenom vinylen, men hovedsaken var iPod-ens lydkvalitet der jeg sa at "etter at iTunes oppgraderte lydfilene til 256 kbps er kvaliteten egentlig bra nok for de fleste." Denne oppgraderingen kom i 2007.

Finn Bjelke sa omtrent det samme på sitt karakteristiske sett:

Vinylen og iTunes har på hvert sitt vis beriket musikklivet, så får hattifnatter og lydnerder mene hva de vil. Etter min mening er det unødvendig mye snobberi i audiofile kretser. Jeg er en forbruker av musikk, jeg har ikke hundeører.”

For de som har glemt hvordan de tidligste iPod-en så ut, så anbefales denne fint illustrerte oversikten over iPod-ens historie: Infographic: iPod 10th Anniversary Memorandum:

Happy 10th birthday iPod! The iconic music player hits double figures on this year's October 23 launch anniversary. Over 50 million units sold and more than 10 billion songs downloaded from iTunes - it's a far cry from 2001 when no-one but Apple would touch inventor Tony Fadell's crazy idea for a pocket-sized hard drive-based MP3 player.


Aftenposten 22. oktober: Frihet i en liten eske:

Den var hverken først, størst, eller billigst. Men iPoden sørget likevel for den største endringen i musikkbruk siden vinylsingelens inntog på 50-tallet. I morgen fyller den 10 år.

Bilde fra Wikipedia Commons, Sir Stig