Vanvittig vinyl

laserturntable.jpg

Min artikkel om vinyllydens revansj er en av de jeg har fått mest respons på. Den førte også til at Dagens Næringsliv intervjuet meg om dette i lørdagsmagasinet 27 november.

Lyd og vinyl er en av mine mange interesser innenfor lyd og ultralyd. Men bare så det er sagt: jeg har ingen vinylspiller på kontoret og forsker ikke akkurat på det til daglig. Mitt hovedfelt er medisinsk ultralydavbildning og blant mine andre interesser innenfor ultralyd er kanskje ultralydbasert innendørs posisjonering den viktigste.

Men med den presiseringen så er det kanskje greit likevel å falle for fristelsen til å presentere to av de mest vanvittige vinylspillerne som finnes.

Først ut er laserspilleren som er vist over. Her er det ingen stift i det hele tatt, avlesingen foregår som i en CD-spiller, men i stedet for å lese ut 0-er og 1-ere, leser laseren av den analoge informasjonen som ligger i rillen. Den kan fåes for 11,400 € og oppover, det er vel i underkant av 100 000 kr. ELP Corporation i Japan beskriver kundegruppen som profesjonelle studioer, arkiv, og institusjoner som gjør forskning eller har store samlinger (noe for NRK kanskje?) og seriøse plateelskere.

clearaudio-statement.jpg

Tyske Clearaudios toppspiller Statement er nok både den høyeste (1,25 m) og med sine 350 kg nok også den tyngste. Den har tangensial pickuparm så pickup-en alltid står i riktig vinkel på rillen. Dessuten har den mekanikk som gjør at platetallerkenen alltid står i vater. Motoren driver tallerkenen magnetisk uten mekanisk kontakt (som et Maglev tog), og sammen med tyngden gjør det at ingen vibrasjoner kan forplante seg fra underlaget.

Det er litt uklart hva prisen er, 150 000 eller 185 000 dollar. Men hva er vel 35 000 dollar forskjell i denne sammenheng, når spilleren koster omkring en million kroner likevel? Men da følger det med montasje av spilleren på stedet av personell fra Clearaudio.

Jeg tviler ikke på ytelsen, for som en av testrapportene sier: "Once you have listened to the Clearaudio Statement you'll never be able to listen to any other turntable". Men spør du meg så synes jeg den mangler støvdeksel.

Jeg har selv en vinylspiller med tangensialarm og setter pris på en god vinylplate. Men jeg kjenner at jeg ikke helt er der ennå at jeg kan ta spranget opp til en av disse spillerne. Men kanskje utgiften ikke vil virke så avskrekkende lenger en vakker dag?