Du hører vel effekten av MP3- og AAC-komprimering?

aac.jpg

Det er lettere enn du tror å høre effekten av lydkoding. Ta testene her.

1. Det enkleste først. Klarer du å hører forskjell på lav- og høykvalitetets mp3? Prøv deg på testen her og se om du hører forskjell på 128 kbps og 320 kbps MP3.

NB! Ikke lytt med PC-høyttalere, bruk et par gode hodetelefoner eller et godt utstyrt hjemmeanlegg der du sitter optimalt i forhold til høyttalerne. Det er mulig å høre forskjell, men det er ikke trivielt. Man må forsøke å fokusere på visse deler av lydbildet, tips: symbalene.

wimp5avfem.jpg

2. Forskjellen på CD-lyd og 320 kbps AAC-koding er litt mindre, selv om det ikke er umulig å høre forskjell. Ta HiFi testen her.

Wimp sier om testen: "For å teste trenger du å koble til ditt lydanlegg via Airplay eller DAC eller bruke gode hodetelefoner. Testen vil ikke gi resultat via datamaskinens innebygde høyttalere eller hodetelefoner av lav kvalitet."

De gir også dette tipset for hva man skal lytte etter: "Komprimert musikk svekker for eksempel trykket i bassen, detaljer i symbaler og gir lyden mindre rom."

Testen debatteres på HiFisentralen. Noen får fem av fem og andre mener det er bløff. Pål Bråtelund fra Wimp bidrar med en god forklaring av testen. For ordens skyld, mitt eget resultat var lavere enn det figuren viser!

Som referanse så er dette praktiske bitrater i bruk i dag:

  • 48 - 96 kbps AAC+: DAB+ for musikk på digital radio. AAC+ er en lav-bitrate utvidelse av AAC og er derfor sammenlignbar med den.
  • iTunes: 256 kbps AAC (128 kbps før 2007)
  • Spotify bruker Ogg Vorbis som også er sammenlignbar med AAC og 160 kbps for gratistjenesten og 320 kbps for betaltjenesten
  • Wimp 320 kbps AAC
  • Wimp HiFi koder tapsfritt med FLAC så effektiv overføringsrate er omkring 1000 kbps (varierer med låt) , men dette er altså tapsfri overføring av CD-rate på 1411 kbps.

Den eldre og mindre effektive MP3-standarden er egentlig på vei ut i praksis. Er det andre tester du vet om så hører jeg gjerne om det!