Image
No cell phones

Er all digital lyd god? Hør en gang til

Omtrent alle systemer for overføring av lyd er nå blitt digitale. Dessverre betyr ikke det at de er gode eller ikke kan forbedres. Her er en rangering av digitale lydsystemer fra dårlig til god som tar med alt fra CD-er til DAB og mobiltelefon.

 1. Mobiltelefon. Det er ingen tvil om hva som er verstingen. Det har til og med vært spekulert på om lydkvaliteten utgjør en fare for trafikksikkerheten. NRK synes lyden er så dårlig at de vegrer seg for å gjøre intervjuer over mobiltelefon og de fleste kan høre forskjell på mobil og fasttelefon. Den opprinnelige GSM-talekoderen er nå over 20 år gammel og selv om den er blitt oppgradert fra Full-rate og Half-rate til Enhanced Full-rate underveis, har det ikke hatt så drastiske konsekvenser for lyden.

  Men nå skal det endelig skje noe. Adaptive Multi-Rate familien av kodere ble standardisert for over ti år siden, men er ennå ikke kommet til nettene i Norge. Den viktigste forskjellen er at hele talebåndet opp til 7 kHz skal overføres, ikke bare den tradisjonelle telefonkvaliteten som går opp til 3.4 kHz. I tillegg skal det være mye færre artifakter i lyden. Derfor kalles det HD-Voice (High Definition). I følge reportasjer i Teknisk Ukeblad gjør dette en stor forskjell og skal komme til det norske nettet i løpet av året.
 2. Digital radio. Med sin justerbare kvalitet er DAB vanskelig å sette i bås, men det er grovt sett tre kvaliteter:
  1. Kanaler som Båtvær og Alltid Nyheter sendes i mono og med en lydkvalitet som er tilpasset at det bare er tale. Likevel er kvaliteten så god at vi kan bare håpe at mobilens HD-Voice vil nå den en gang.
  2. Mange av de mest populære kanalene på radio sendes i middels DAB-kvalitet. Dette er den laveste DAB-kvaliteten for musikk. Den brukes f.eks. for P3 og ofte P1. De ligger nederst på kurven over DAB-lydkvalitet for musikk som er på siden min fra juli 2010. Siden de fleste har monoradioer med liten høyttaler og lar radioen spille i bakgrunnen oppleves dette likevel som bra kvalitet.
  3. Noen av nisjekanalene på DAB sendes i kvalitet som overgår hva som er mulig på FM. Det gjelder særlig Klassisk, men ofte P2 også.
 3. iTunes, Spotify og WiMP. På den neste plassen kommer kodede musikktjenester. iTunes bruker nå 256 kbps for musikk der DAB+ bare har 64-96 kbps. Dermed går middels DAB-kanaler på bare 1/4 av kapasiteten til iTunes. Spotify og WiMP er like gode som iTunes i høykvalitetsopsjon, dvs som regel hvis det strømmes til en PC og ikke en mobil. Det er få som hører forskjell på denne kvaliteten og ukodet lyd.
 4. Ukodet digital lyd. Dette er blant de bedre lydkvalitetene. Det kan kjøpes over nettet noen få steder i det tapsfrie FLAC-formatet. Men den viktigste kilden er den gammeldagse CD-platen, som på tross av hva mange tror alltid har vært digital.
 5. Høyoppløselig digital lyd. Lyd med flere bit enn CD-ens 16 og med høyere samplingsfrekvens enn 44.1 kHz kommer på den ultimate plassen. Her finnes formater som ikke har slått an slik som SACD og DVD-audio, noe brukes også sammen med digital video. Men først og fremst brukes de høyoppløselige formatene internt i studioer da de tåler å gå noen runder med miksing og bearbeiding uten at kvaliteten forringes i prosessen.