– Ikke vær redd fordi du ikke kan stoffet. Det er jo hele poenget.

12. februar fikk UiO besøk av 450 videregåendejenter til den store inspirasjonsdagen Jenter & teknologi.  Sammen med OsloMet, NMBU og NHO inviteres jenter fra hele Østlandet til å komme og møte rollemodeller fra teknologi og realfag.

Jenter og teknologi 2020
I pausen var det rikelig med muligheter til å komme tett på studentene og fagene. Sonen fra IFI hadde en workshop med programmering av microbits. Alle foto: Benjamin A. Ward/UiO

Jenter og teknologi-prosjektet har som mål å øke kvinneandelen i teknologi og andre realfag. Et sentralt virkemiddel er å bruke unge, kvinnelige rollemodeller som forteller om sin erfaring med utdanning og jobb innen IT og naturvitenskap.

Cathrine Bui, Jenter og teknologi 2020
Cathrine Bui forklarte hvordan man kan bruke IT i kampen mot krig, korrupsjon og til støtte for miljø og klima.

– Kunstig intelligens diskriminerer, fortalte informatikkstudent Cathrine Bui fra UiO. Hun viste hvordan mye teknologi er konstruert av og for menn og at dette også gjelder kunstig intelligens (AI). Da Amazon lagde en AI for å hjelpe dem med å sortere jobbsøknader, tok den kunstige intelligensen utgangspunkt i hvem selskapet hadde rekruttert tidligere, noe som førte til at alle søknader fra kvinner ble lagt til side i første sortering, dersom det kom fram at de var kvinner.

Du trenger ikke bli lege for å redde liv. Doktorgradsstipendiat i molekylærbiologi Simone Mester fra UiO/OUS viste hvordan hun hjelper pasienter gjennom den nye medisinske teknologien hun jobber med å utvikle. Det handler om å få medisiner til å sirkulere lengre i blodet. En medisin som i dag må tas hver dag, kan i fremtiden tas én gang i uken, eller kanskje én gang i året.

Simone Mester, Jenter og teknologi 2020
– Målet med forskningen min er å lage antistoff som er programmert til å drepe kreftceller, forklarte phd-stipendiat ved Det medisinske fakultet Simone Mester.

– Dette synes jeg er utrolig spennende, og det er veldig motiverende at det kan komme pasienter til gode, sa den unge forskeren.

Andre foredrag kom fra robotikkforskerne Christine Spiten og Marianne Bakken fra NMBU og VVS-ingeniør Farhat Fazli fra OsloMet. De unge kvinnene representerte mangfold når det gjaldt både motivasjon, personlighet og innfallsvinkel til faget sitt. Elever fra ImprovED ved Edvard Munch videregående skole underholdt med musikk, mens UiO-veilederne Ilan Villanger og Linda Westgaard holdt arrangementet i tømmene som konferansierer.

I pausen fikk elevene komme enda tettere på. Da kunne de snakke med studenter og rollemodeller, og de kunne prøve seg i maker space – de fikk se studentprosjekter og -roboter, prøve seg på programmering og 3D-printing. Til stede var også ENT3R, et rekrutteringstiltak for å få flere elever til å velge realfag. De hadde stand med flytende nitrogen og var dermed et fint oppspill til kjemishowet som materialvitenskapstudentene Mari Røsvik og Veronica Killi holdt like etter pausen. Her ble det heftige eksplosjoner krydret med litt kjemiteori, til stor jubel fra salen.

Under en sofaprat kunne elevene stille spørsmål fra salen. De lurte på hvorfor det er lurt å velge R-matte, fikk gode studietips og et løfte om at når du velger høyere utdanning, stiger motivasjonen fordi du er på studiet ditt helt frivillig – og du møter andre som har samme interesser som deg.

– Finn din gjeng, vær raus, samarbeid og del på kunnskapen, lød budskapet.

– Ikke vær redd fordi du ikke kan stoffet. Det er jo hele poenget – du er her fordi du ikke kan dette. Du skal lære deg masse nytt som du ikke kan, og du skal gjøre det sammen med andre, avrundet konferansier Ilan Villanger.

Samtidig med at jentene var samlet i Chateau Neuf, hadde guttene mulighet til å delta på arrangementet Gutter & livsvitenskap, arrangert av UiO: Livsvitenskap som en del av livsvitenskapuka. Her møtte de mannlige rollemodeller fra studieområder som har stor dominans av jenter. Skuespiller Markus Bailey sørget for at stemninga var løftet gjennom hele dagen, og guttene møtte blant andre biologer, farmasøyter, leger og psykologer som fortalte om det hotteste fra sine fagfelter. Les Steven Wilsons blogg om arrangemenetet.

Vil du vite mer om forskningsnytt i realfag og teknologi: Følg Titan.uio.no på Facebook eller abonner på nyhetsbrevet vårt