– Kina holder i klimanøkkelen

Dag O. Hessen og Nils Chr. Stenseth
Dag Hessen (t.v.) og Nils Chr. Stenseth. Foto: Bjarne Røsjø/UiO Bruk bildet.

– Kina sitter med nøkkelen til å berge klimaet, men også Norge må bidra, skriver UiO-professorene Nils Chr. Stenseth og Dag O. Hessen i en kronikk i Aftenposten 12. desember.

De to UiO-forskerne har, sammen med kinesiske forskere, analysert hvordan utviklingen i kinesisk økonomi og befolkning er koblet til energibruk, energieffektivisering og CO₂-utslipp. Forskerne påviser blant annet at Kinas energiforbruk har økt fra 400 millioner tonn oljeekvivalenter i 1978 til 3248 millioner tonn i 2018, først og fremst som en følge av økonomisk vekst. Det økte energiforbruket er også en følge av befolkningsøkning.

Stenseth og Hessen peker på at Norge har et oljefond som kan og bør brukes miljøpolitisk, og vi burde ha ambisjoner om å være teknologiledende – slik vi var da solcelleeventyret var i sin spede oppstart.

–  Kina sitter på mange måter med nøkkelen til å redde det globale klimaet, både med hensyn til teknologi, handel og investeringer. Ved å foregå med et godt eksempel, kan Norge hjelpe Kina til å finne nøkkelhullet, men også gjennom forskningssamarbeid innen teknologi og samfunnsutvikling, skriver UiO-forskerne.

Les hele kronikken her:

Dag O. Hessen og Nils Chr. Stenseth: Kina holder i klimanøkkelen. Aftenposten, 12. desember 2019

Les mer om Stenseth og Hessens forskning:

Norsk-kinesisk forskersamarbeid for å redusere nitrogenutslipp

Er du interessert i forskningsnyheter om realfag og teknologi: Følg Titan.uio.no på Facebook eller abonner på nyhetsbrevet vårt