Hvis hjernen var en fotballbane...

Solveig Næss

Hva tror dere vi ville få ut av en kamp på Ullevål stadion om vi hengte en mikrofon høyt over publikum og analyserte brølene? spurte Solveig Næss på første dag av konferansen Digital Life 2017.

De godt over 100 deltagerne i salen, hovedsakelig forskere, satt ganske stille og kunne puste lettet ut over at hun svarte selv - det var en metafor. For det er litt på samme måte med bruken av EEG, som måler hjernens aktivitet og brukes for å vurdere ulike hjernesykdommer, som for eksempel epilepsi.

Metoden har vært i bruk siden 1929, og selv om det er en god del man kan finne ut, har den også sine begresninger - slik en mikrofon høyt over en fotballkamp villa ha det - den er kanskje aller mest populær fordi den ikke krever inngrep, sa Næss. Den fungerer best på statistisk nivå.

EEG for fremtiden

Næss er doktorgradsstipendiat ved Institutt for informatikk ved UiO og er tilknyttet prosjektet DigiBrain. Hun forsker på hvordan modellering av nevroner - nerveceller - kan bidra til videreutvikling og bedre bruk av EEG-teknologien.

Du kan lese mer om fotballeksemplet og forskningen på nevronene her: Modellerer hjernen som en elektrokjemisk maskin.

EEG første bilde 1929

Digital Life 2017 arrangeres av Senter for Digitalt Liv Norge (DLN), som er et nasjonalt senter for bioteknologisk forskning og innovasjon. Det ledes av universitetene i Oslo, Trondheim og Bergen.

Hjernelidelser rammer mange

Førsteamanuensis Marianne Fyhn ved UiO presenterte DigiBrain og snakket om viktigheten av forskning på sykdommer vi foreløpig har en begrenset forståelse av. Én av tre vil få en hjernerelatert lidelse i løpet av livet, som for eksempel epilepsi, demens, en mental lidelse eller hjerneslag, fortalte hun.

Men det er foreløpig ingen biomarkører, som for eksempel en blodprøve, som kan diagnostisere disse sykdommene, man må lene seg på kliniske undersøkelser.

- DigiBrain-prosjektet (...) har en langsiktig målsetning om at vi skal bidra til å utvikle nye behandlinger mot flere hjernesykdommer, sa Fyhn da Forskningsrådet for et drøyt år siden bevilget 40 millioner til forskningen. Her kan du lese hele intervjuet med en svært fornøyd prosjektleder.

Melding fra hjernen

Marte Julie Sætra er en av de andre doktorgradsstipendiatene som jobber i DigiBrain. Her kan du lese hennes populærvitenskapelige foredrag Hva har krefter med hjernen å gjøre? - hvor hun blant annet sier: - Hjernen er universets mest komplekse organ - i hvert fall så vidt vi vet. Og det er jo et morsomt paradoks at dette er det hjernen selv som påstår.

Vil du har flere forskningsnyheter om realfag og teknologi? Abonner på vårt ukentlige nyhetsbrev(link is external) eller følg oss på Facebook.

Mer på Titan.uio.no: